Wednesday, January 13, 2010

Eικαστικη ατζεντα

Η Καλαμωτή της Χίου, ένα από τα ονομαστά Μαστιχοχώρια, είναι το θέμα της φωτογραφικής έκθεσης του Γιάννη Κωσταρή με τίτλο «Δίπλα στις πέτρες», που παρουσιάζεται στην γκαλερί του Black Duck Multiplatre (Χρ. Λαδά 9Α, Αθήνα, έως 19/1). Η Καλαμωτή αναστηλώνεται και η διαδικασία αυτή ήταν η πηγή έμπνευσης για τον φωτογράφο Γιάννη Κωσταρή, που με δικά του λόγια μάς εξηγεί:

«Η Καλαμωτή τα τελευταία χρόνια ανακατασκευάζεται δημιουργώντας στα παλιά ερείπια λιτές κατοικίες με σεβασμό στην ιστορία που κουβαλούν ο χώρος και οι πέτρες του.

Επιστρέφω συνεχώς σ’ αυτόν τον τόπο, μεγάλωσα στη φθορά του και τώρα τον παρατηρώ να αναστηλώνεται σιγά σιγά. Περπατώ στα πέτρινα σκεπαστά στενά. Σφιχτή αρχιτεκτονική δομή, οικονομία του χώρου, χορταριασμένα ερείπια και ακριβώς δίπλα οι κομψές αναπαλαιώσεις, αλλά και τα τούβλα, οι πλίνθοι, οι μαρμάρινες πλάκες και τα αλουμινένια κουφώματα από παλαιότερες ανακατασκευές του ’70 και του ’80, πριν έρθει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και επιβάλει κανόνες. (...)

Οι φωτογραφίες δεν θέλουν να αποδείξουν τίποτα, στέκονται δίπλα στις πέτρες και τις παρατηρούν, καταγράφοντας ίσως τη σιωπή τους».

  • Εκθεση Τέτση στη Θεσσαλονίκη

Μια νέα αίθουσα τέχνης, στη Θεσσαλονίκη, η Γκαλερί Ρωμανού 7 εγκαινιάζει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου έκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη Τέτση. Η έκθεση περιλαμβάνει μελάνια καθώς και έργα με λάδι του καλλιτέχνη. Τα μελάνια έχουν σημαντική θέση στο έργο του καλλιτέχνη, αλλά και όλης της μεταπολεμικής ζωγραφικής στην Ελλάδα. Τα εγκαίνια θα τιμήσει με την παρουσία του ο καλλιτέχνης. Η γκαλερί βρίσκεται στην οδό Ρωμανού 7 (μεταξύ Μητροπόλεως και Πλατείας Τσιρογιάννη στον Λευκό Πύργο). Διάρκεια έκθεσης: έως τις 20 Φεβρουαρίου.

No comments: