Saturday, January 2, 2010

Η ανθρώπινη μορφή εμπνέει...


Εργο του Κ. Παρθένη
«Η ανθρώπινη μορφή στην τέχνη» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και διακοσμητικής, που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) και φιλοξενείται σε όλους τους χώρους της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι, στάση Μετρό Κεραμεικός, τηλ.: 210.3461.589). Πρόκειται για πανελλήνια έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 1.200 εικαστικοί καλλιτέχνες, μέλη του Επιμελητηρίου, παλαιότερων και νεότερων γενεών. Στόχος της παρουσίασης είναι η ανάδειξη της ιστορικής και διαχρονικής διαδρομής του ΕΕΤΕ, το οποίο γιορτάζει την ερχόμενη χρονιά 65 χρόνια αγωνιστικής διαδρομής και εικαστικής δημιουργίας των μελών του. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της παρουσίασης βρίσκεται στο γεγονός ότι «δένει» μεταξύ τους τις γενιές των καλλιτεχνών, αλλά και περισσότερα από 2.000 έργα. Παράλληλα, φανερώνει εκείνο το αόρατο νήμα που συνδέει το μαθητή με το δάσκαλο και το δάσκαλο του δασκάλου του.

Κεντρικός άξονας είναι η ανθρώπινη μορφή, θέμα που - όπως αναφέρουν οι διοργανωτές - «επιλέχθηκε για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί δίνει τη δυνατότητα στα μέλη και των τεσσάρων τμημάτων του ΕΕΤΕ να συμμετέχουν, κάτι που δε θα ήταν εφικτό, π.χ., για τους γλύπτες, εάν το θέμα ήταν τοπίο. Και δεύτερον, γιατί άνθρωπος είναι ο δημιουργός, και άνθρωπος ο αποδέκτης του έργου τέχνης. Η αίσθηση και το συναίσθημα είναι το κοινό, το ενωτικό χαρακτηριστικό, που προσδίδει παγκοσμιότητα στο έργο τέχνης, που κινητοποιεί συναισθηματικά ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών, ετερόκλητης πνευματικής συγκρότησης».

«Το ιστορικό σκέλος της έκθεσης τεκμηριώνει με εικαστικό τρόπο το γεγονός ότι η ιστορία του ΕΕΤΕ είναι ταυτισμένη με την Ιστορία της Τέχνης στη νεότερη Ελλάδα, προσφέροντας μία συνολική εικόνα της πορείας των εικαστικών πραγμάτων στη χώρα μας».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν ενδεικτικά έργα των: Νικολάου, Τέτση, Μυταρά, Μπότσογλου, Κεσσανλή, Αρμακόλα, Παπαγιάννη, Σκλάβου, Παππά, Καλαμάρα, Νικολαΐδη, Μουστάκα, Απάρτη, Καπράλου, Σώχου, Μπουζιάνη, Παρθένη, Παπαλουκά, Ιακωβίδη, Γουναρόπουλου, Βικάτου, Γαΐτη, Αργυρού, Κοκκινίδη, Γραμματόπουλου, Κεφαλληνού, Κατράκη, Τάσσου, κ.ά. Επίσης, θα εκτεθούν έργα των Ιακωβίδη και Ροϊλού, που εκπροσωπούν την προϊστορία της κατάκτησης ίδρυσης του Επιμελητηρίου. Ακόμη, η παρουσίαση εμπλουτίζεται με υλικό από τα αρχεία του ΕΕΤΕ με ιδιόγραφες αιτήσεις και υπογραφές των ιδρυτικών μελών του, όπως: Παρθένη, Βικάτου, Σώχου, κ.ά.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και την «Τεχνόπολις», με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Παράλληλα με την έκθεση (διάρκεια έως 24 του Γενάρη), κυκλοφορεί κατάλογος - λεύκωμα 640 σελίδων (χορηγία του Ιδρύματος Παναγιώτη και Εφης Μιχελή). Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη: 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 4 μ.μ. - 10 μ.μ. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 10 π.μ. - 10 μ.μ.

  • Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 03/01/2010

No comments: