Saturday, January 16, 2010

Κτερίσματα του εγώ. Εκθεση στη μνήμη της Νίκης Καναγκίνη, στο Σπίτι της Κύπρου

Σταμάτης Ζέρβας, «Φιλοξενία», Εγκατάσταση, σίδερο, γυαλί, τυπώματα με θερμομεταφορά σε λινό ύφασμα, σερβίτσια τσαγιού, ζάχαρη, μπισκότα, γλυκό κουταλιού.

Μια έκθεση homage για τη Νίκη Καναγκίνη περιμένει το κοινό, διανύοντας τις τελευταίες της μέρες, στο Σπίτι της Κύπρου, σε μια πραγματική παρέλαση σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών.

Η Ιωάννα Ράλλη (2009).
Είναι μία από τις πλέον ευφρόσυνες εκθέσεις της εποχής (το μαρτυρά και ο τίτλος) και αυτό το τριήμερο έχουμε την τελευταία ευκαιρία να σπεύσουμε ή να επιστρέψουμε για να την απολαύσουμε. Ο λόγος βέβαια για την έκθεση «Μ' αρέσει να στολίζομαι», που συνεχίζεται στο Σπίτι της Κύπρου, αποδίδοντας φόρο τιμής και μνήμης στη Νίκη Καναγκίνη, που έφυγε από τη ζωή την άνοιξη του 2008.

Η έκθεση θα κλείσει τις πόρτες της στο κοινό στις 16 Ιανουαρίου 2010. Ο τίτλος της προέρχεται από το ομότιτλο έργο της Νίκης Καναγκίνη, το οποίο παρουσιάζεται στην έκθεση μαζί με τα έργα δεκαεννέα καλλιτεχνών. Το έργο «Μ' αρέσει να στολίζομαι» είναι μια αντιπαράθεση-σύνθεση δύο φωτογραφιών, ενός πορτρέτου γυναίκας του Βερονέζε και του μοντέλου Βερούσκα.

Παρουσιάστηκε το 2002 στην έκθεση «Αναγέννηση-Ανακύκλωση» στη Μυτιλήνη, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, κατά την 3η Θερινή Ακαδημία Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος.

Η συγκέντρωση καλλιτεχνών και έργων στο ζήτημα του στολισμού του σώματος [ornatus] είναι ανάγκη ματαιόδοξη και εφήμερη, που ορίζει ταυτότητα και προσβλέπει στην αιωνιότητα. Αν και έμμεσα προσεγγίζει το ωραίο, δεν συνιστά απαραίτητα ομορφιά, δεδομένου ότι ο στολισμός, όπως και η αισθητική, ποικίλλουν και διαφοροποιούνται στους πολιτισμούς των αιώνων αλλά και της γεωγραφίας. Το τρύπημα της μύτης των ανθρώπων της Αφρικής και εκείνων των δυτικών κοινωνιών εκφράζουν μια ναρκισσιστική ματαιοδοξία, που ορίζει συμπεριφορές αλλά και ανάγκες αντίστασης στα καθιερωμένα.



Δημήτρης Αντωνίτσης, «Pleasing Mother-Brown Sugar»,#2,ψηφιακή εκτύπωση σε ανακλαστική μεμβράνη, 2009.

Ο στολισμός, ως καθημερινότητα και ως τελετουργία, ανάγκη δήλωσης του ατομικού προσώπου και σώματος και των ρούχων και κοσμημάτων του, αλλά και στολισμός του νεκρού από τα αρχαία κτερίσματα ως τα σύγχρονα σάβανα, συμπίπτει με έννοιες καταναλωτικές και κοινωνιολογικές και θέτει ερωτήματα ως προς το ίδιο το έργο τέχνης, το οποίο παραμένει ένα «κτέρισμα» του εγώ του καλλιτέχνη, που ενίοτε προσβλέπει στην αιωνιότητα.



«Parallel universe» της Μάρως Μιχαλακάκου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μαρία Μαραγκού και την οργανωτική υποστήριξη η Μαρία Παναγίδου - artproductions. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Αντωνίτσης, Ευγενία Αποστόλου, Αντώνης Βολανάκης, Σταμάτης Ζέρβας, Πόλυ Κοκκινιά, Άννη Κωστοπούλου, Μαρία Λοϊζίδου, Μάρω Μιχαλακάκου, Δημήτρης Μπάμπουλης, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Δημήτρης Ντοκατζής, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ιωάννα Ράλλη, Πάνος Φαμέλης, Λίνα Φανουράκη, Σωκράτης Φατούρος, Νίκος Χαραλαμπίδης, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Αντωνάκης Χριστοδούλου.

  • [Η Ναυτεμπορική, Παρασκευη, 15 Ιανουαριου 2010]
  • Info
  • Σπίτι της Κύπρου
  • Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι
  • Τηλ.: 210-3641217-8, fax: 210-3602894
  • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 14:00 & 17:00 - 20:00, Σάββατο 11:00 - 14:00, Κυριακή κλειστά.

No comments: