Saturday, January 16, 2010

Από το Δημόσιο στο Ιδιωτικό. Αναδρομική έκθεση της Αθηνάς Τάχα

Εργο της Αθηνάς Τάχα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδας.
Η αναδρομική έκθεση της Αθηνάς Τάχα -διακεκριμένης καλλιτέχνιδος στην Αμερική, ελάχιστα όμως γνωστής στο ελληνικό κοινό- με τίτλο «Αθηνά Τάχα. Από το Δημόσιο στο Ιδιωτικό», εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι) της συμπρωτεύουσας.

Εκτίθενται περισσότερες από 100 δημιουργίες της, τεκμηριώνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το εξαιρετικά σημαντικό έργο της στη γλυπτική τοπίου και την εννοιολογική τέχνη. Έργο, που αφορά σε 45 και πλέον αρχιτεκτονικές-γλυπτικές διαμορφώσεις δημόσιων χώρων (πλατειών, υπαίθριων χώρων αναψυχής, σιντριβανιών, και πολύπλευρα λειτουργικών δημόσιων χώρων) που έχει υλοποιήσει σε πολλές αμερικανικές πολιτείες -όπως η Φλόριδα, το Οχάιο, η Αριζόνα, η Αλάσκα, η Φιλαδέλφεια και η Νέα Υόρκη-, από τις αρχές του 1970 ως σήμερα.

Παράλληλα, η Αθηνά Τάχα εργάζεται πάνω σε εννοιολογικά σχέδια που αναπτύσσονται σε σειρές -ορισμένα από τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα- με πεδίο έρευνας το σώμα και τη φύση. Επίσης, ασχολείται ερευνητικά και συγγραφικά με την Ιστορία της Τέχνης και επιμελείται εκθέσεις στην Αμερική.

Επιλεγμένα δημόσια-περιβαλλοντικά γλυπτά θα εκτεθούν σε φωτογραφικές αναπαραγωγές μεγάλων διαστάσεων, όπως και τα πρώιμα εννοιολογικά έργα της με αντικείμενο το σώμα και τα πρόσφατα με αντικείμενο τη φύση.

Επίσης, εκτίθενται φωτογραφικές αναπαραγωγές των «γλυπτών ενδυμάτων» της, αυθεντικά γλυπτά έργα, σχέδια περιβαλλοντικών έργων μεγάλης κλίμακας, φωτογραφίες από εφήμερες εγκαταστάσεις, μακέτες υλοποιημένων έργων, πρόσφατες ταινίες για το διαδίκτυο πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς και μία πρωτότυπη εγκατάσταση, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί με τεκμηριωμένο τρόπο η εσωτερική συνεκτικότητα και ο πλούτος του έργου της καλλιτέχνιδος στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα, τα τελευταία 40 χρόνια. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Απριλίου, και μετά θα ταξιδέψει στη Λάρισα.

No comments: