Monday, January 11, 2010

«Μην προσπαθείτε να καταλάβετε την τέχνη, αφήστε την να σας παρασύρει»

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΡΑΣΟΥ ΑΒΑΡΙΤΣΙΩΤΗ

Έργο του Θράσου  Αβαριτσιώτη

«Στα αφαιρετικά έργα μπορεί να μην υπάρχει μια συγκεκριμένη εικόνα ή μορφή, λ.χ. ένα τοπίο, το χρώμα όμως μιλάει από μόνο του και προκαλεί το συναίσθημα» λέει στα «ΝΕΑ» ο Θράσος Αβαριτσιώτης, ο οποίος παρουσιάζει την ατομική του έκθεση με έργα σε αποχρώσεις με γαιώδη βάση, στην γκαλερί «Βonicos» στις 19 Ιανουαρίου.

Με το χρώμα, ο Θράσος Αβαριτσιώτης αποτύπωσε έννοιες όπως η πτώση, ο γυμνός κόσμος, το κοσμικό δέντρο και το τοπίο. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας καλλιτέχνης όταν μεταφέρει στον καμβά αυτά που βλέπει με τον δικό του τρόπο διαφέρει από εκείνες ενός καλλιτέχνη που ασχολείται με την αφαίρεση και τη ζωγραφική αποτύπωση εννοιών και συναισθημάτων», λέει ο ζωγράφος και καθηγητής στο τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας.

«Η επικαιρότητα επηρεάζει τον καλλιτέχνη. Το συναίσθημα που πηγάζει όταν κανείς βλέπει τις πυρκαγιές να καταστρέφουν το πράσινο και την οικονομική κρίση να φέρνει τη δυστυχία μπορούν να αποτυπωθούν με χρώμα.

Στην περίπτωση της αφαίρεσης, τα έργα δεν κινδυνεύουν να γίνουν επικαιρικά. Αν συμβεί αυτό, θα είναι λάθος» λέει ο καλλιτέχνης, που επιστρέφει έξι χρόνια μετά την τελευταία του ατομική έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Λαμίας, της πατρίδας του.

«Ένα έργο μπορεί να πάρει διαφορετικές ερμηνείες από τον κάθε θεατή. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να το κοιτάμε προσπαθώντας να καταλάβουμε τι θέλει να πει ο ζωγράφος, αλλά να το αφήσουμε να μας παρασύρει» προσθέτει ο Θράσος Αβαριτσιώτης. [Δ.Κ., ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010]

ΙΝFΟ
Η ατομική έκθεση του Θράσου Αβαριτσιώτη εγκαινιάζεται στην γκαλερί «Βonicos» (Καραγ.
Σερβίας 12-14, Σύνταγμα, τηλ. 210-3236293) στις 19 Ιανουαρίου. Έως 13 Φεβρουαρίου.

No comments: