Saturday, December 12, 2009

Χώρος αφοσιωμένος στη φωτογραφία

  • Η νέα γκαλερί Lightroom φιλοδοξεί να γίνει το σπίτι των δημιουργών του φακού
  • Της Γιουλης Επτακοιλη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/12/2009

Ηρθε να καλύψει ένα κενό, και γι’ αυτό καλωσορίστηκε αρχικά από τους ίδιους τους φωτογράφους και εν συνεχεία από το μικρό πλην ζωντανό κοινό της σύγχρονης φωτογραφίας. Η γκαλερί Lightroom είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στη φωτογραφία κι αυτού του τύπου η μονοπωλιακή σχέση έλειπε από τον εικαστικό χάρτη της Αθήνας. Είναι ένας χώρος μικρός και χαριτωμένος στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, στην οδό Ευριπίδου. Συστεγάζεται με το μπαρ - εστιατόριο Soul, αλλά δεν πρόκειται για κάποιο art bar όπου τρως έχοντας στην πλάτη σου έργα τέχνης ή φωτογραφίες· τα όρια είναι διακριτά. Με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, παρουσιάσεις λευκωμάτων, διαλέξεις και σεμινάρια η γκαλερί θα προβάλλει τις λιγότερο γνωστές πτυχές της φωτογραφίας, επιδιώκοντας να φέρει στο φως προτάσεις, προβληματισμούς και νέες τάσεις του χώρου. Ταυτόχρονα, λόγω της συστέγασης με το μπαρ, η οποία υπαγορεύει διαφορετικό ωράριο λειτουργίας (9 το βράδυ με 3 τα ξημερώματα), το Lightroom συστήνεται και ως ένας νέος χώρος όπου η τέχνη και η μαγεία της φωτογραφίας ξεφεύγουν από τα αυστηρά όρια μιας έκθεσης για να δημιουργήσουν μια βιωματική σχέση με το κοινό.

«Εδώ και πέντε, περίπου, χρόνια σκέφτομαι τη δημιουργία μιας γκαλερί που θα είναι αφοσιωμένη στη φωτογραφία», εξομολογείται στην «Κ» η ιδιοκτήτρια Ρενάτα Κωνσταντίνου. Νέα κοπέλα, τριάντα και κάτι, και λάτρης της φωτογραφίας, σκέφθηκε ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένα φωτογραφικό στέκι. Οι περισσότερες γκαλερί εκθέτουν πολύ λίγη φωτογραφία. Εγώ θέλω να δείξω δουλειά ήδη καταξιωμένων, λιγότερο γνωστών αλλά και εκκολαπτόμενων φωτογράφων που έχουν ταλέντο και όρεξη απλώς είναι μπλοκαρισμένοι. Δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν».

Η παρθενική έκθεση της γκαλερί lightroom είχε τίτλο Society και φωτογραφίες των Σπύρου Στάβερη και Γεράσιμου Δομένικου. Επιχείρησε μια «άλλη», πολύ ενδιαφέρουσα ανάγνωση στα κοσμικά της Αθήνας, όπως τα αποτύπωσε ο φακός των δύο καλλιτεχνών - φωτογράφων.

Εργα και αντίγραφα

Η κ. Ρενάτα Κωνσταντίνου εξηγεί στην «Κ» το πώς θέλει να λειτουργεί η γκαλερί Lightroom. «Πρόθεσή μου είναι ό,τι παραγωγές κάνω να τις επωμίζομαι οικονομικά αποκλειστικά εγώ. Δεν θέλω ούτε ένα ευρώ από τους φωτογράφους. Δεν είμαι η καλή νεράιδα, απλώς πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω αρκεί να έχω την εμπιστοσύνη τους. Εχω σκεφτεί διάφορους τρόπους προώθησης και επικοινωνίας κάθε έκθεσης. Ενας απ’ αυτούς είναι ότι εκτός από τα έργα κάθε έκθεσης που θα είναι φυσικά προς πώληση θα υπάρχουν αντίγραφα, τυπωμένα στο ίδιο ακριβώς, υψηλής ποιότητας χαρτί, τα οποία θα είναι καδραρισμένα και θα μπορεί να τα αγοράσει σε πολύ προσιτές τιμές όποιος επιθυμεί. Φεύγοντας από την έκθεση, λοιπόν, θα έχει μαζί του μια πολύ ωραία φωτογραφία να κρεμάσει σε ένα σημείο του σπιτιού του. Μπορεί το κοινό που ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία να είναι μικρό, αλλά μπορεί πολύ εύκολα να μεγαλώσει. Αλλωστε, οι Ελληνες φωτογράφοι είναι εξαιρετικοί και με πολύ ευφάνταστες δουλειές, τις οποίες τώρα έχουν ένα χώρο για να δείξουν στον κόσμο».

Γκαλερί Lightroom, Ευριπίδου 65, Ψυρρή. Η γκαλερί λειτουργεί από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα.

No comments: