Friday, December 11, 2009

Εκθεσιακές διαδρομές


Εργο της Μαρίας Πωπ
Μια άλλη Αθήνα, μια άλλη Ελλάδα, ζωγραφισμένη από την Μαρία Πωπ, παρουσιάζει (έως 20/1) η γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4). Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που πραγματοποιείται μετά το θάνατο της ζωγράφου. Μεταξουργείο, Μοναστηράκι, Καστέλα, Υδρα, Ναύπλιο, Αίγινα - όπου η ζωγράφος ζούσε συχνά - νεοκλασικά και παραδοσιακά κτίρια, καφενεία, δρομάκια κάτω από την Ακρόπολη, παλιά σπίτια με αυλές και μνήμες από τα ταξίδια στην Ισπανία, ενέπνευσαν τα έργα της δημιουργού.

Σε επιμέλεια Δημήτρη Πόρτολου, Τίμου Τσουκαλά, Λένας Κουγέα, παρουσιάζεται (έως 21/12) στην γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8), ζωγραφική με τίτλο «Ελληνικά πορτρέτα 1900-1975». Οπως σημειώνει στον κατάλογο ο Δ. Πόρτολος, «η επιθυμία να παρουσιάσουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ελληνικών πορτρέτων είναι παλιά. Η διερευνητική προσπάθεια μάς αποκάλυψε μια σημαντική παραγωγή, που σηματοδοτούσε την εξελικτική πορεία της ελληνικής ζωγραφικής και πρόσφερε κορυφαία δείγματα της παραγωγής των Ελλήνων δημιουργών. Η αρχή του 20ού αιώνα αποτελεί αφετηρία μιας εποχής, που διαφοροποιείται αρκετά από τις προηγούμενες δεκαετίες».

Στην γκαλερί «Γαία» (Αλκιβιάδου 103, Πειραιάς) παρουσιάζεται (έως 17/1) έκθεση έργων των: Χρήστου Βενέτη, Κατερίνας Μερτζάνη, Ντίνας Μπαλονά, Μάριου Σπηλιόπουλου, Κώστα Τσιρώνη, Χρήστου Χαρίση.

No comments: