Tuesday, December 15, 2009

Το Μπενάκη πήρε τον Παπαλουκά

  • Το Μουσείο απέκτησε τη «Μονή Χιλανδαρίου» σε δημοπρασία μαζί με την «Οικογένεια» του Διαμαντόπουλου. Το σπάνιο, άγνωστο μέχρι πρόσφατα έργο του Σπύρου Παπαλουκά «Μονή Χιλανδαρίου» ανήκει πλέον στο Μουσείο Μπενάκη.

Πνιγμένη στη βλάστηση αποδίδεται από τον Σπύρο Παπαλουκά η Μονή Χιλανδαρίου

Πνιγμένη στη βλάστηση αποδίδεται από τον Σπύρο Παπαλουκά η Μονή Χιλανδαρίου Ο πίνακας, ένα νέο ντοκουμέντο για την Ιστορία της Τέχνης, καταγράφει ιστορικά, με το πολύ αναγνωρίσιμο ζωγραφικό ιδίωμα του Παπαλουκά, την ενασχόληση του ζωγράφου με τη συγκεκριμένη Μονή, η οποία είναι σερβική και 4η στην ιεραρχία των Αγιορείτικων Μονών.

Το έργο του Παπαλουκά θα εκτίθεται στο εξής στην καινούργια πτέρυγα του Μπενάκη «Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας». Προήλθε από την 9η διεθνή δημοπρασία «Ελλήνων Τέχνη» του δημοπρατικού οίκου του Θάνου Ευαγγελινού Hellenic Auctions. Εξάλλου, η έρευνα, εύρεση και διάθεση του έργου οφείλεται στον κ. Ευαγγελινό. Η Μονή Χιλανδαρίου, στην οποία φαίνεται παρέμεινε καιρό ο Παπαλουκάς, είναι χτισμένη σε μια καταπράσινη κοιλάδα στα βορειοανατολικά του Αθω. Ακριβώς έτσι, πνιγμένη στη βλάστηση, αποδίδεται και στο έργο του ζωγράφου. Προστατεύεται από τις στρογγυλεμένες κορυφές των λόφων που ανεβαίνουν από τη θαλασσοδαρμένη ανατολική ακτή της χερσονήσου προς τη Δύση, προς την οροσειρά της χερσονήσου.

Το Μουσείο Μπενάκη πλειοδότησε και απέκτησε στην ίδια δημοπρασία και ένα ακόμη σημαντικό έργο, την «Οικογένεια» του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, προς 10.000 ευρώ. Ενα δυσδιάστατο αριστούργημα 55,5x40,5 εκατοστά, τυπικό δείγμα της δουλειάς του ταλαντούχου εκπροσώπου της γενιάς του '30. Ο πατέρας κρατά στην αγκαλιά το μικρό αγοράκι του, ενώ η μητέρα στέκεται δίπλα του -βαριεστημένη; παραιτημένη; απλώς κουρασμένη;-, με τα χέρια στις τσέπες της πιζάμας της. Τα πρόσωπά τους είναι «σβησμένα», ενώ κυριαρχούν τα χαρούμενα έντονα χρώματα των ενδυμάτων.

No comments: