Saturday, December 12, 2009

Αναδρομική Γιάννη Τσαρούχη στο Μπενάκη


  • H έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο και περιλαμβάνει 670 έργα του καλλιτέχνη

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου ξεκινά η μεγάλη έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989» που οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τραπέζης Κύπρου, στο πλαίσιο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του καλλιτέχνη. Σκοπός είναι να τιμήσουν τον καλλιτέχνη που «σφράγισε τη νεοελληνική ζωγραφική δημιουργία και διαμόρφωσε την εικόνα της εθνικής αυτογνωσίας» του Ελληνα. Εως τις 14 Μαρτίου λοιπόν, οι εκθεσιακοί χώροι του κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη στην Οδό Πειραιώς, φιλοξενούν ένα μεγάλο αφιέρωμα που αποτελεί την πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του Γιάννη Τσαρούχη που παρουσιάζεται στην Αθήνα. Στην έκθεση παρουσιάζονται 670 έργα τα οποία ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού, που αντιπροσωπεύουν τόσο το ζωγραφικό του έργο, με πίνακες, εικονογραφήσεις βιβλίων κ.ά., όσο και τη θεατρική καλλιτεχνική δημιουργία του, με μακέτες σκηνικών, κοστουμιών κ.ά.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Νίκη Γρυπάρη, ενώ τον σχεδιασμό υπογράφει η Λίλη Πεζανού. Την έκθεση συνοδεύει ένας κατάλογος 400 σελίδων με κείμενα του Αγγελου Δεληβορριά, της Νίκης Γρυπάρη, του Ευγένιου Ματθιόπουλου, του Αλέκου Λεβίδη, του Παναγή Βουρλούμη, της Ελγκα Καββαδία και της Χλόης Obolensky.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το Μουσείο Μπενάκη προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, αλλά και πρόσθετα εργαστήρια με αφορμή τις μέρες των Χριστουγέννων που θα συνδυάζουν θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική και κατασκευές στις 19, 20 και 30 Δεκεμβρίου. Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλ. 210-36.71.067. Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου

No comments: