Monday, October 25, 2010

Έργα πέντε φωτογράφων από τη PhotoBiennale παρουσιάζονται στο Τορίνο

Η Πηνελόπη Μανουσάκη αποτυπώνει στις φωτογραφίες της τοίχους που έχουν αλλάξει υφή και όψη από τον χρόνο
Η Πηνελόπη Μανουσάκη αποτυπώνει στις φωτογραφίες της τοίχους που έχουν αλλάξει υφή και όψη από τον χρόνο   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )
Φωτογραφίες πέντε δημιουργών, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην φετινή PhotoBiennale, φιλοξενούνται στο Τορίνο της Ιταλίας. Πρόκειται για έργα των Βασίλη Βρεττού, Στρατή Βογιατζή, Πηνελόπης Μανουσάκη, Σπύρου Στάβερη και Δημήτρη Σοφικίτη.

Στα έργα τους κυριαρχεί η αφήγηση και η κινηματογραφική διάσταση του μέσου.

Ο Βασίλης Βρεττός φέρνει το θεατή μπροστά στους μαρμαροτεχνίτες της Ακρόπολης παρουσιάζοντας τις εργασίες αποκατάστασης πάνω στον ιερό βράχο. Η οπτική γωνία του φωτογράφου επικεντρώνει στην ανθρώπινη εργασία χωρίς όμως να απομονώνει το έργο από την σημασιολογική του διάσταση.

Ο Στρατής Βογιατζής ανοίγει μια πόρτα στα σπίτια των εγκαταλελειμμένων, κατά κύριο λόγο, μαστιχοχωριών της Χίου, ενώ η Πηνελόπη Μανουσάκη (Ενδότερα) αποτυπώνει τοίχους που έχουν αλλάξει υφή και όψη από τον χρόνο.

Ο Σπύρος Στάβερης μέσα από τις νυχτερινές του λήψεις (Nocturno) δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες θέασης των αντικειμένων/υποκειμένων που επιλέγει.

Ο τόπος σαν ονειρικό τοπίο, σχεδόν εξωπραγματικό, παρουσιάζεται στις φωτογραφίες του Δημήτρη Σοφικίτη (Ονείρεμα), που τα τελευταία 25 χρόνια συνεργάζεται με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, εμπνεόμενος από το έργο του και εμπνέοντας με τη σειρά του τα κινηματογραφικά πλάνα.

Τα έργα παρουσιάζονται στο εντυπωσιακό περιβάλλον του ξενοδοχείου Art+Tech, το οποίο έχει σχεδιαστεί από τον Ρέντσο Πιάνο, στο πλαίσιο της αποκατάστασης και μετατροπής του παλιού εργοστασίου αυτοκινητοβιομηχανίας της Fiat σε έναν πολυχώρο.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του μήνα της Σύγχρονης Τέχνης στο Τορίνο, υπό την αιγίδα του Επίτιμου Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Τορίνο, σε επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου και είναι μια συμπαραγωγή του Le Meridien Turin Art+Tech και της PhotoBiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της PhotoBiennale.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: