Sunday, October 17, 2010

Η αφοπλιστική ειλικρίνεια της μόδας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Δυναμική και εύθραυστη, απλή και παιχνιδιάρα, χειραφετημένη και αισθησιακή, η γυναίκα -με κεφαλαία γράμματα- κυριαρχεί στις φωτογραφίες του Πέτερ Λίντμπεργκ. Ο διάσημος γερμανός φωτογράφος είναι αυτός που άλλαξε την οπτική στις φωτογραφίες μόδας. Το μάτι του φακού βλέπει πίσω από το στάιλινγκ, το μακιγιάζ, τα ακριβά ρούχα, αποκαλύπτοντας την «εσωτερική ουσία» του σταρ.
 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν περάσει από τα μαγικά χέρια του: από την Μαντόνα, τη Σάρον Στόουν, τη Ζαν Μορό, την Πενέλοπε Κρουζ και την Ούμα Θέρμαν, μέχρι τη Λίντα Εβανγκελίστα, τη Ναόμι Κάμπελ, την Τατιάνα Πάτιτζ. Οι εικόνες τους κρέμονται στους τοίχους της γκαλερί C/Ο του Βερολίνου, σε μια έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει 120 φωτογραφίες, αδημοσίευτες πολαρόιντ και ντοκιμαντέρ του Λίντμπεργκ, όπως το βραβευμένο «Inner Voice».

Ο καλλιτέχνης δουλεύει μόνο με ασπρόμαυρο φιλμ. «Αυτό που είναι τόσο ελκυστικό στη μαυρόασπρη φωτογραφία είναι πως βοηθάει να έρθει στην επιφάνεια μια αίσθηση ρεαλισμού», έχει πει ο ίδιος. Η θεατρική υπερβολή, η κινηματογραφική ατμόσφαιρα, μια διάχυτη μελαγχολία και ένας αφοπλιστικός νατουραλισμός είναι τα χαρακτηριστικά της δουλειάς του. 

Οπως και το στοιχείο της ανατροπής. Οι γυναίκες του είναι νωχελικές. Μοιάζει να ανοίγονται συναισθηματικά στον φακό. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν πολλοί, στόχος του Λίντμπεργκ είναι να αποκαλύψει την προσωπικότητα του άλλου. Ο κόσμος της μόδας και των σελέμπριτις είναι απλώς ένα πρόσχημα για να κάνει μια εικόνα, να αφηγηθεί μια ιστορία. 

Εξήντα έξι χρόνων σήμερα ο Λίντμπεργκ ξεκίνησε την καριέρα του από το «Stern» και σύντομα καθιερώθηκε στο Παρίσι συνεργαζόμενος με τα μεγαλύτερα περιοδικά («Vogue», «Vanity Fair», «Harper's Bazaar», «Rolling Stone») και τους πιο γνωστούς σχεδιαστές μόδας όπως ο Κάλβιν Κλάιν, ο Τζόρτζιο Αρμάνι, ο Καρλ Λάγκερφελντ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά μουσεία και αίθουσες τέχνης της Ευρώπης και της Αμερικής.

No comments: