Friday, October 1, 2010

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗΣ: Ο µεγάλος εξπρεσιονιστής επιστρέφει στο σπίτι του


Για πρώτη φορά θα εκτεθεί η ακουαρέλα «Γυναικεία Μορφή» του Γιώργου Μπουζιάνη στο πλαίσιο του αφιερώµατος «Ο  Μπουζιάνης επιστρέφει σπίτι του»
Ο χρόνος γυρίζει πίσω, στην εποχή κατά την οποία ο κορυφαίος ίσως των ελλήνων εξπρεσιονιστών Γιώργος Μπουζιάνης κρατούσε σηµειώσεις σε ένα διαβατήριο και η παλέτα του ήταν γεµάτη χρώµατα. Την εποχή κατά την οποία έζησε τόσο φτωχά ώστε να µην έχει χρήµατα για το εισιτήριο του λεωφορείου και δεν του έδωσαν τη θέση στη Σχολή Καλών Τεχνών που του έταξαν.

Εποχή η οποία θα ξαναζωντανέψει στη γειτονιά του, τη Δάφνη. Εκεί όπου το σπίτι - µουσείο του – το οποίο απέκτησε ο ζωγράφος τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του και αγοράστηκε από τον δήµο το 1984 – θα συµπληρωθεί µε το νεόδµητο Πνευµατικό Κέντρο «Γ. Μπουζιάνης» (τα οποία ενώνει µία αυλή) για να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό κοµµάτια της ζωής και του έργου του µέσα από πίνακες, φωτογραφίες, αλληλογραφία, βιβλία και καταλόγους, αφίσες, ντοκιµαντέρ και φωνητικά ντοκουµέντα.

Κεντρικό έκθεµα όµως αναµένεται να αποτελέσει το γνωστό µεν, αλλά άφαντο σηµειωµατάριο του δηµιουργού που ανακαλύφθηκε τυχαία στη συλλογή του νεαρού συλλέκτη Ηριδανού Τσιριγκούλη, κληρονόµου αρχείων και έργων Μπουζιάνη. Την οργάνωση και την επιµέλεια του αφιερώµατος υπό τον τίτλο «Ο Μπουζιάνης επιστρέφει σπίτι του» υπογράφει η Ελένη Κυπραίου.

ΙΝFΟ
Το Πολιτιστικό Κέντρο – Μουσείο «Γ. Μπουζιάνη» (οδός Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη) εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στις 19.00.

No comments: