Sunday, October 3, 2010

«Τάσεις Φυγής»

Ο φωτογράφος Πάνος Κοκκινιάς, που συμμετέχει στην ομαδική έκθεση της «Kourd Gallery», παρουσιάζει με χιούμορ έναν γραφειοκράτη να κολυμπά στα βαθιά με το κοστούμι του, ενώ ένας φάκελος με σκόρπια έγγρ
Ο φωτογράφος Πάνος Κοκκινιάς, που συμμετέχει στην ομαδική έκθεση της «Kourd Gallery», παρουσιάζει με χιούμορ έναν γραφειοκράτη να κολυμπά στα βαθιά με το κοστούμι του, ενώ ένας φάκελος με σκόρπια έγγραφα πλέει γύρω του.
  • Η αίσθηση εγκλωβισμού, κυρίαρχη και απολύτως αισθητή σήμερα, βρίσκει διεξόδους μέσα από ουτοπικές καταστάσεις στα έργα των Ελλήνων δημιουργών στην «Kourd Gallery»

Κοινωνικός συναγερμός. Τα έργα που εκτίθενται σε αρκετούς χώρους της Αθήνας, καθώς και οι επιλογές σημαντικών γκαλερί αυτή τη στιγμή, ξεπερνούν κάθε «εμπορική συμμαχία» και επενδύουν στην καθαρά εννοιολογική, αισθητική-κοινωνική και σύγχρονη όψη της τέχνης. Αυτό σημαίνει εκπλήξεις στο θέμα, στην κατασκευή, στην παρουσίαση.

Παράδειγμα: Η ομαδική έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών στην «Kourd Gallery» (Φαναριωτών και Κασσιανής 2, Λυκαβηττός), με θέμα την απόδραση από τη σύγχρονη πραγματικότητα.
  • Η ιδέα
«Τάσεις Φυγής» και η ιδέα προέκυψε μέσα από τις συζητήσεις στο σεμινάριο «Επιμέλεια και οργάνωση εκθέσεων τέχνης» σε εισήγηση της επιμελήτριας και ιστορικού τέχνης Μαρίνας Φωκίδη.
Είναι σημαντικό ότι ανοίγει ένας φρέσκος κύκλος συζητήσεων και προβληματισμού μέσα στο υπάρχον ασφυκτικό περιβάλλον, ελάχιστα ενθαρρυντικό για καλλιτεχνική δημιουργία, σε μια χώρα που μοιάζει με τεράστια αριθμομηχανή. 

Η έκθεση συγκεντρώνει 16 πολύ καλούς καλλιτέχνες οι οποίοι βιώνοντας τα προβλήματα του καιρού μας επιλέγουν να αναδείξουν μέσα από το έργο τους ένα ουτοπικό περιβάλλον, μια άλλη πραγματικότητα, ένα συμβολικό καταφύγιο, αλλά και να φανταστούν λύσεις σε όσα μοιάζουν καταδικασμένα να παραμείνουν άλυτα. Η αίσθηση εγκλωβισμού, κυρίαρχη και απολύτως αισθητή σήμερα, βρίσκει διεξόδους μέσα από φανταστικές καταστάσεις και εικόνες συνδιασμών του ανέφικτου με το πραγματικό. 

Ο φωτογράφος Πάνος Κοκκινιάς για παράδειγμα παρουσιάζει με χιούμορ έναν γραφειοκράτη -θα μπορούσε να είναι μέλος του ΔΝΤ!- να κολυμπά στα βαθιά με το κοστούμι του ενώ ένας φάκελος με σκόρπια έγγραφα πλέει γύρω του... Στην παρούσα συγκυρία η φωτογραφία είναι έως και ανακουφιστική. 

Ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Αγγελιδάκης φτιάχνει και φωτογραφίζει το Σπίτι-Σύννεφο, ο Γιώργος Γυπαράκης ξανακοιτά γλυπτικά τα κυκλαδίτικα είδωλα. 

Ο Κώστας Μπασάνος βιντεοσκοπεί την Εποχή της Μοναξιάς πάνω από τις κεραίες της πόλης, η Ράνια Ράγκου ζωγραφίζει «την πολιτική σαν θέα από το παράθυρό της». Αυτά σαν μια ιδέα του τι θα δείτε ως 23/10 στην «Kourd Gallery». 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ,  ΕΘΝΟΣ, 03/10/2010

No comments: