Saturday, October 23, 2010

Σκιές και χρώματα

  • «Διακοπές από τη λογική» τιτλοφορεί τη νέα του έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής ο καθηγητής της ΑΣΚΤ της Αθήνας, Μιχάλης Αρφαράς.
 
Και αν ο τίτλος φαντάζει τόσο ταιριαστός με τα όσα τραγελαφικά βιώνουμε καθημερινά σ' αυτή τη χώρα, δεν ήταν στις προθέσεις του εικαστικού ο συνειρμός. Αντίθετα, για τον ίδιο, ο τίτλος ορίζει την ίδια την τέχνη, η οποία ξεκινά εκεί όπου σταματά η λογική και αρχίζει ο κόσμος της φαντασίας. 

Στο Μέγαρο Εϋνάρδου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης εκθέτει 64 έργα, ζωγραφικά και χαρακτικά, όλα πρόσφατα. Ο επικεφαλής καθηγητής του Β' Εργαστηρίου Χαρακτικής της ΑΣΚΤ τα εκθέτει μαζί, ακριβώς για να αποδείξει τη θεματική αλλά και συνθετική αλληλεπίδραση μεταξύ του ζωγραφικού και του χαρακτικού του έργου. 

Ο Αρφαράς είναι αναμφισβήτητα ένας σύγχρονος καλλιτέχνης με βαθιά ελληνικές ρίζες. Τα έργα του, άμεσα επηρεασμένα από τη βυζαντινή αντίληψη για τη δισδιάστατη και αυτόφωτη εικόνα, έχουν κυρίαρχο θέμα τους την ανθρώπινη φιγούρα. Είναι βιρτουόζος στην παράλληλη χρήση διαφορετικών εικαστικών τεχνικών και στις συνθέσεις του συνυπάρχουν το σχέδιο, η ζωγραφική, το κολάζ και οι διάφορες τεχνικές της χαρακτικής, όπως η ξυλογραφία, η χαλκογραφία, η λιθογραφία και η μεταξοτυπία. Ο εικαστικός κόσμος του είναι έγχρωμος. Ακόμη και στις ασπρόμαυρες συνθέσεις του υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ευαίσθητων γκρίζων τόνων. 

Χαράκτης, ζωγράφος και γλύπτης, ο Μιχάλης Αρφαράς είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς και «ανήσυχους» Ελληνες εικαστικούς. Γεννημένος το 1954 στην Αθήνα, έφυγε το 1974 στη Δυτική Γερμανία για να σπουδάσει τεχνικές της χαρακτικής και πειραματικό κινηματογράφο. Δημιουργεί κοντά 30 χρόνια τώρα ταινίες animation, συμμετέχοντας στα σημαντικότερα φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου. Υπήρξε καθηγητής χαρακτικής στο Πανεπιστήμιο του Hildesheim στο Ανόβερο και τώρα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. 

Από το 1990 το έργο του παρουσιάζεται με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Εχει συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς μπιενάλε χαρακτικής. Η συγγραφή και επιμέλεια καλλιτεχνικών βιβλίων αποτελεί μια συνεχή ενασχόλησή του, καταλαμβάνοντας αξιόλογο μέρος της δημιουργίας του. 

  • info: Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20 - δίπλα στο Εθνικό Θέατρο). Διάρκεια έως 28 Νοεμβρίου 2010

No comments: