Friday, July 4, 2008

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ενώ την ερχόμενη Πέμπτη οι αρχαιολόγοι απεργούν και πάλι οργανώνοντας μάλιστα ημερίδα για τον σύγχρονο ρόλο των δημόσιων μουσείων και μνημείων, η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη και ο γραμματέας του τομέα Βασίλης Τόγιας, έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου για να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους πρωτίστως για το νομικό καθεστώς του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, αλλά και για ζητήματα πολιτισμού γενικότερα.

Το νέο Μουσείο πρέπει να βρίσκεται σε άμεση λειτουργική σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο αναφέρεται, δηλαδή τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Είναι ανάγκη να αποτελεί ενιαίο σύνολο, με δύο συνιστώσες, τον αρχαιολογικό χώρο και τα εκθέματα. Η πρότασή τους για τη νομική του μορφή είναι της αποκεντρωμένης ειδικής περιφερειακής υπηρεσίας του ΥΠΠΟ, ενώ επί της αρχής του δημοσιοποιηθέντος από το υπουργείο Πολιτισμού σ.ν. για το νέο Μουσείο, υπογράμμισαν πως η οργανωτική του συγκρότηση προδιαγράφεται υπουργοκεντρική και η χρηματοδοτησή του εμφανίζεται ασαφής.

Για την υπάρχουσα κατάσταση των μουσείων τόνισαν ότι συνεχίζουν να κλείνουν στις 3 το μεσημέρι όπως τα: Ολυμπιακών Αγώνων της Ολυμπίας, Δελφών, Δήλου, Μυκόνου, Ανδρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Σύρου, Κέας, Σάμου, Ρεθύμνου, Θήρας, Ρόδου, Κω, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Μυκηνών, Αρχαίας Κορίνθου και Πέλλας, ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας και των Φιλίππων κ.ά. Αναφέρθηκαν και στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, που παραμένει κλειστός για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης (λειτουργεί μόνο η προσωρινή έκθεση), φαίνεται ότι δεν θα ανοίξει τουλάχιστον ώς το 2010.

No comments: