Wednesday, July 23, 2008

ΜΙΑ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ

ΠΑΡΙΣΙ.
Πτέρυγα με εκθέματα ισλαμικής τέχνης θα αποκτήσει ως το 2010 το Μουσείο του Λούβρου, σε μια προσπάθεια της Γαλλίας να ρίξει γέφυρα πολιτισμού προς τον μουσουλμανικό κόσμο.
Το πρόγραμμα για τη δημιουργία του νέου τμήματος παρουσίασαν από κοινού ο σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμπνουλαζίζ αλ Σαούντ, ο οποίος τυγχάνει και πέμπτος στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, και η υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας Κριστίν Αλμπανέλ.
Προβλέπεται η κατασκευή 3.000 τ.μ. στην πτέρυγα Ντενόν, μία από τις τρεις που διαθέτει το μουσείο. Η κατασκευή θα είναι υπόγεια- θαμμένη κυριολεκτικά κάτω από ένα τεράστιο δίχτυ. Θα περιλαμβάνει 2.000 εκθέματα από τρεις ηπείρους (Ασία, Ευρώπη και Αφρική).
Το Λούβρο διέθετε ανέκαθεν μεγάλη συλλογή έργων ισλαμικής τέχνης η οποία εμπλουτιζόταν κατά καιρούς. Στη νέα πτέρυγα θα εκτίθενται αντικείμενα από τον πολιτισμό του Ιράν, της Μέσης Ανατολής, των χωρών της Βόρειας Αφρικής και έργα τέχνης από φυλές που ασπάστηκαν τον μωαμεθανισμό, όπως οι Μογγόλοι, οι Σελτζούκοι, οι Μαμελούκοι και οι Οθωμανοί.
Το μεγαλόπνοο σχέδιο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς γενναία χρηματοδότηση και από τη Σαουδική Αραβία. Οπως έγινε γνωστό, ο σαουδάραβας πρίγκιπας προσέφερε το ποσό των 17 εκατ. ευρώ, ενώ και άλλοι ιδιώτες συνεισέφεραν κατά το ήμισυ στη χρηματοδότηση αυτού του έργου, προϋπολογισμού 56 εκατ. ευρώ. Το γαλλικό κράτος διέθεσε 26 εκατ. ευρώ.
Η γαλλοαραβική συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού ενισχύθηκε τον περασμένο Μάρτιο και με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την κατασκευή ενός «νέου Λούβρου» στο Αμπου Ντάμπι.

No comments: