Friday, July 11, 2008

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΠΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Κατά καιρούς πολλά γράφονται για τον ρόλο των μουσείων σήμερα. Αλλωστε τα σύγχρονα μoυσεία διαφοροποιούνται σε πάρα πολλά σημεία από εκείνα του παρελθόντος. Οπως επεσήμανε η αρχαιολόγος Μαίρη Πάντου στη χθεσινή ενδιαφέρουσα -αν και δεν συγκέντρωσε το πλήθος που θα έπρεπε- ημερίδα, που οργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, «ο κόσμος σήμερα είναι εθισμένος στην εικόνα». Κι όπως και να το κάνουμε, σε αυτό τον κόσμο απευθύνονται οι αρχαιολόγοι κι αυτόν πρέπει να προσελκύσουν τα μουσεία.
Πώς θα σας φαινόταν όμως αν από τα 181 δημόσια μουσεία της χώρας, στα οποία ώς το τέλος του χρόνου θα προστεθούν ακόμη 20, το κοινό δεν πλήρωνε εισιτήριο; «Τα μουσεία- αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να γίνουν αγαπητοί τόποι παιδείας και ψυχαγωγίας για όλους. Το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί αυτό, όπως πρότεινε ο Δημήτρης Αθανασούλης (πρόεδρος του ΣΕΑ), είναι η κατάργηση του εισιτηρίου. «Το μέτρο θα αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών και θα αποδειχθεί ανταποδοτικό με την αύξηση της τουριστικής κίνησης».
Αφορμή για τη συνάντηση των επιστημόνων ήταν το σ.ν. του ΥΠΠΟ για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. «Πρόχειρο, που δεν είναι αντάξιο του μουσείου και του ΥΠΠΟ από νομοτεχνικής πλευράς», επεσήμανε ο Ισίδωρος Κακούρης.
Κι όσο κι αν κάποιοι δεν βρήκαν πολλά να ζηλέψουν στα μουσεία του εξωτερικού κι άλλοι υποστήριξαν το αντίθετο, η Αγγελική Κοτταρίδη επέμενε πως για τους χώρους-μουσεία πρέπει να επινοήσουμε περιβάλλοντα. «Στο κοινό παίζει ρόλο το ήμουν κι εγώ εκεί». Πρότεινε, επίσης, να εναλλάσσονται τα εκθέματα, να αξιοποιούνται οι αποθήκες, να γίνονται ανασκαφές με εθελοντές. Αλλωστε «το παιχνίδι του Ιντιάνα Τζόουνς είναι πολύ αγαπητό στο κοινό».

No comments: