Friday, July 18, 2008

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΖΙΖΕΛ-ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΛΟΥΜΠΣΕΝ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ «ΑΠΟΘΗΚΗ» ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

Αρχαίες Ελληνίδες θεές στον πάτο της θάλασσας ή χρώμα και φως ελληνικό στον βυθό με τα μάτια μιας Ολλανδής φωτογράφου; Οπως και να δει κανείς τα έργα της Ζιζέλ - Αφροδίτης Λούμπσεν, που εκτίθενται στην αίθουσα τέχνης «Αποθήκη» στην Παροικιά της Πάρου, δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι αυτές οι ζωντανές θεές με τα πολύχρωμα πέπλα ποζάρισαν κάποια μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
«Εκάτη», μια από τις θεές της Ζιζέλ - Αφροδίτης Λούμπσεν
Πρόκειται για μια σειρά από ενδιαφέρουσες υποβρύχιες δημιουργίες: η Αριάδνη έτοιμη να αναδυθεί προς το φως, η γέννηση της Αφροδίτης, η γλυκιά Δάφνη, η αυστηρή Ηρα, η Περσεφόνη και η Εκάτη...
Η νεαρή καλλιτέχνις θήτευσε ως ερευνήτρια στο Μουσείο J. Paul Getty του Λος Αντζελες για να συνειδητοποιήσει ότι θέλει να ασχοληθεί με τη φωτογραφία και την αρχαία ελληνική μυθολογία. Εχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο Παρίσι (2003) και την τέχνη του ντιζάιν στο Λος Αντζελες (2006). Μιλάει εξαιρετικά ελληνικά, γιατί πέρασε ένα μεγάλο μέρος των παιδικών της χρόνων στην Ελλάδα και γοητεύτηκε από τη σχέση του σύγχρονου κόσμου με τον αρχαίο.
Στο «Υδατόσημο-Watermark», όπως τιτλοφορείται η έκθεσή της, διερευνά αυτές τις σχέσεις και προτείνει, όπως η ίδια λέει, «νέες ερμηνείες για οικείες μορφές Ελληνίδων θεαινών μέσα σε ένα ανοίκειο και υπερρεαλιστικό σκηνικό». Προσπαθεί έτσι να δημιουργήσει μια αίσθηση υπέρβασης του χρόνου και παράλληλα να θέσει κάποια υπαρξιακά ερωτήματα. Την ίδια στιγμή υπενθυμίζει ότι συχνά μας «αιχμαλωτίζουν» οι εικόνες που αψηφούν τις γνωστές ιστορικές και τεχνοτροπικές κατηγορίες, υπερβαίνοντας την απλή αναπαράσταση γεγονότων και περνώντας στην ευρύτερη κατηγορία των -λιγότερο ερμηνεύσιμων αλλά πιο υποβλητικών- οπτικών τεχνών.
Εχει παρουσιάσει δουλειά της στην Ελβετία, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, στους τόπους που θεωρεί σπίτι της. Επέλεξε συνειδητά το νησί της Πάρου, ένα κυκλαδονήσι με μεγάλη ιστορία στην αρχαιοελληνική τέχνη για την πρώτη παρουσίαση του «Υδατόσημου». Ο κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση φέρει τη σφραγίδα ποιότητας των εκδόσεων «Καπόν».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/07/2008

No comments: