Friday, July 18, 2008

Ο ΤΕΤΣΗΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΖΕΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ


Η Σίφνος για τον ζωγράφο και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση είναι ένας αγαπημένος τόπος. Βρέθηκε στο νησί τυχαία ένα βράδυ με το πλοίο της γραμμής και έγινε η δεύτερη πατρίδα του μετά την Υδρα.
«Η παράδοση και η αρχιτεκτονική αρμονία του τόπου» τον συγκλόνισαν, όπως και το σπουδαίο κάστρο με τα παραδοσιακά δρομάκια, που κυριαρχεί στο νησί. Εκεί, και συγκεκριμένα στο παλιό σχολείο του Κάστρου, ο καλός ζωγράφος θα εκθέσει έργα του από το Σάββατο 26 Ιουλίου. Ο Δήμος Σίφνου τιμά τον δημιουργό με αυτή την έκθεση υπό τον τίτλο «Η Σίφνος του Τέτση».
Θα εκτεθούν σιφνέικα τοπία, τα οποία φιλοτέχνησε στο νησί όπου παραθερίζει τα καλοκαίρια, αλλά και πορτρέτα φίλων του. «Το αγαπώ το τοπίο της Σίφνου, εκτός από διακοπές έχω κάνει μεγάλα έργα και κατόψεις με μελάνι. Τα γαιώδη χρώματα, τα πεύκα, η θάλασσα είναι μια λουλακιά ανάμνηση και μια νησιωτική σκέψη. Τα βράχια κοιτούν τη θάλασσα και τα συγκρατεί το ελάχιστο πράσινο. Εδώ το χρώμα έχει φωνή, θερμότητα και έρωτα», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης. Η σχέση του με το νησί ξεκίνησε από το 1969-70. «Τα έργα της σειράς αυτής, πάντα με την έμφαση στο εξπρεσιονιστικό λεξιλόγιο, διακρίνονται για την επιβολή περισσότερο των ψυχρών χρωμάτων και των ρυθμικών στοιχείων. Επεδίωξα ρυθμική οργάνωση, πλούτο του χρώματος, ποιότητα του φωτός, συνδυασμό πλαστικών και ζωγραφικών αξιών, για να ολοκληρωθεί το εκφραστικό περιεχόμενο του συνόλου», εξηγεί ο ζωγράφος. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Αυγούστου και θα είναι ανοικτή καθημερινά 7 μ.μ.-11 μ.μ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/07/2008

No comments: