Tuesday, July 22, 2008

ΤΙ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΤΣΗ

Βουλή των Ελλήνων καλλιτεχνών

Εργα γνωστών Ελλήνων ζωγράφων, όπως οι «Βράχοι» του Τσόκλη, το «Μπούστο» του Βασίλη Κανιάρη, το «Ατμόπλοιο» του Δημήτρη Γέρου και το «Αφηρημένο» του Κωνσταντίνου (Ντίκου) Βυζάντιου αγόρασε η Βουλή των Ελλήνων από τη δημοπρασία «The Greek sale», που έγινε στο Λονδίνο, στον οίκο Σόθμπις, τον Απρίλιο.
Δεν είναι η μόνη δημοπρασία στην οποία συμμετείχε κατά το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό «Ελληνική ζωγραφική 19ου και 20ού αιώνα», που έγινε τον Μάιο στο Ζάππειο Μέγαρο, κατακύρωσε τα εξής έργα: «Παραλία» και «Αμμουδιά» του Σπύρου Βασιλείου, «Bar» του Παύλου Διονυσόπουλου, «Ευγένιος Σπαθάρης» του Γιάννη Τσαρούχη, «Σύνθεση» του Δημήτρη Περδικίδη, «Λαύριο» του Ράλλη Κοψίδη, «Τοπίο της Ρόδου» του Βάλια Σεμερτζίδη, «Τοπίο» του Ασαντούρ Μπαχαριάν, «Πειραιάς» του Μιχάλη Γεώργα, «Σύνθεση» του Ηλία Δεκουλάκου.
Τέλος, στις 18 Ιουνίου συμμετείχε σε δημοπρασία βιβλίων και χαρακτικών, όπου κατακύρωσε ορισμένα φύλλα εφημερίδων («Εθνική Επιθεώρησις», «Ελληνικόν Αίμα», «Εφημερίς» και «Μέλλον»), ένα χειρόγραφο του Χαρίλαου Τρικούπη, μια δακτυλογραφημένη επιστολή του Ελευθέριου Βενιζέλου κ.ά.
Τον συντονισμό της συμμετοχής της Βουλής των Ελλήνων στις παραπάνω δημοπρασίες είχε ο γενικός γραμματέας της Βουλής Νίκος Στεφάνου, ενώ η επιλογή των έργων έγινε με πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού της Βουλής, ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση.

No comments: