Wednesday, July 23, 2008

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Ενα γνήσιο τέκνο της Τήνου, τον Λάζαρο Λαμέρα, τιμά το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού με μια μεγάλη έκθεση έργων του, από 27 Ιουλίου έως 13 Οκτωβρίου. Γεννημένος το 1913 στα Ιστέρνια της Τήνου, ο Λαμέρας πήρε τα πρώτα ερεθίσματα για την τέχνη από την οικογένειά του, η οποία είχε παράδοση στη μαρμαροτεχνία.

Αφηγήσεις του μοντερνισμού στην Τήνο

Ο ίδιος, μετά τις σπουδές του σε Αθήνα και Παρίσι, αναδείχτηκε σε έναν γλύπτη που κινήθηκε με άνεση ανάμεσα στην παράδοση και τις νεοτεριστικές αναζητήσεις. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους της αφαίρεσης στην Ελλάδα.

Από την αρχή κιόλας της καλλιτεχνικής του πορείας έδωσε αφαιρετικές ή και απολύτως αφηρημένες μορφές. Παράλληλα, δημιούργησε γλυπτά για δημόσιου χαρακτήρα παραγγελίες, μια πτυχή που παρουσιάζεται και στην έκθεση της Τήνου «Λάζαρος Λαμέρας: Αφηγήσεις του μοντερνισμού στην Ελλάδα».
Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικά έργα της διαδρομής του γλύπτη, προερχόμενα από τις συλλογές της οικογένειας και της Εθνικής Πινακοθήκης, ανάμεσά τους το «Πεντέλη σε Εκσταση», έργο του 1948 που αποτελεί σταθμό για τον εγχώριο μοντερνισμό.
Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν επίσης η μακέτα του «Αγνώστου πολιτικού κρατούμενου», βραβευμένη σε διεθνή διαγωνισμό το 1953, κινητικά έργα και η «Δίκη», μία σύνθεση που απασχόλησε τον γλύπτη από το 1965 ως το 1980 και θα εκτεθεί για πρώτη φορά. Την έκθεση επιμελείται ο Κωνσταντίνος Ιωαννίδης.

1 comment:

Antoine said...

Τα ελληνικά νησιά κάθε καλοκαίρι φιλοξενούν πολύ ωραίες εκθέσεις. Άκουσα ότι και η Άνδρος έχει μία καλή έκθεση (Ντε Κίρικο;). Γνωρίζετε κάτι παραπάνω;