Tuesday, November 23, 2010

Ρεκόρ για τον Γκίκα, στα αζήτητα ο Γύζης σε δημοπρασία του Sotheby's

  • Ξεχώρισε ο «Μυστράς»

 
Ρεκόρ αλλά και εκπλήξεις έκρυβε η πρώτη φθινοπωρινή δηµοπρασία ελληνικών έργων τέχνης στο Λονδίνο από τον οίκο Sotheby’s.

Την υψηλότερη τιμή έπιασε το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα «Μυστράς», που πωλήθηκε προς 520.809 ευρώ, αλλά στα αζήτητα έμεινε «Ο χορός των Νυµφών» του Νικόλαου Γύζη.

Ο συνολικός τζίρος της δημοπρασίας ανήλθε στα 4,6 εκατ. ευρώ, ποσό μικρότερο του αναμενόμενου αφού δεν πωλήθηκαν όλα τα έργα, αλλά οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης χαρακτήρισαν τη βραδιά επιτυχηµένη, δεδοµένης της οικονοµικής κρίσης.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η «Μεγάλη Παρασκευή, Ελλάδα» του Θεόδωρου Ράλλη πωλήθηκε έναντι 464.663 ευρώ και το έργο του Γιάννη Τσαρούχη «Στρατιώτης χορεύει ζεϊµπέκικο» έκανε επίσης ρεκόρ µε 408.517 ευρώ.

Την πεντάδα συµπληρώνουν ο Κωνσταντίνος Παρθένης µε τη «Νεκρή φύση µε γιαπωνέζικο βάζο» που πωλήθηκε προς 254.000 ευρώ και το «Γελαστό αγόρι» του Γεώργιου Ιακωβίδη µε 219.000 ευρώ.

Ρεκόρ τιµής σε δηµοπρασία σηµειώθηκε και για τα έργα των Georg Perlberg, Απόστολου Γεωργίου, Κωνσταντίνου (Ντίκος) Βυζάντιου και Γιώργου Λάππα.

Στα αζήτητα έµεινε ένα από τα πλέον διαφηµισµένα έργα της δηµοπρασίας, «Ο χορός των Νυµφών» του Νικόλαου Γύζη, για το οποίο η αρχική εκτίµηση έφτανε τις 350.000 ευρώ και ήταν αθέατο για µισό αιώνα καθώς βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή στη Βρετανία, όπως και έργα των Κωνσταντίνου Βολανάκη και Κωνσταντίνου Παρθένη.

Η δηµοπρασία συµπεριελάµβανε 17 έργα, τα οποία δόθηκαν αφιλοκερδώς από σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες προκειµένου τα έσοδα από τις πωλήσεις τους να προσφερθούν για τους σκοπούς της Ένωσης Μαζί για το Παιδί. Το συνολικό ποσό έφτασε τις 177.441 ευρώ, έναντι της αρχικής εκτίµησης των 125.158 ευρώ, και την υψηλότερη τιµή σηµείωσε η «Νεκρή φύση» του Παναγιώτη Τέτση, η οποία πωλήθηκε προς 50.572 ευρώ.

No comments: