Saturday, November 13, 2010

Βολανάκης από τον αχυρώνα... στο Λονδίνο

  • Πώς τα σαΐνια του οίκου Sotheby΄s εντοπίζουν πίνακες ελλήνων ζωγράφων σε ολόκληρο τον κόσμο, εν όψει του Greek Sale

Ηταν καλοκαίρι του 2002 όταν ο Κωνσταντίνος Φράγκος, διευθυντής των τμημάτων Ελληνικής Τέχνης και Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής του 19ου αιώνα του οίκου Sotheby΄s έλαβε στο γραφείο του τη φωτογραφία μιας θαλασσογραφίας με υπογραφή που έμοιαζε με εκείνη του Κωνσταντίνου Βολανάκη. Το έργο φαινόταν ενδιαφέρον, οπότε αποφάσισε να πάει να το δει από κοντά. Βρέθηκε στον αχυρώνα ενός κτήματος δύο ώρες έξω από το Λονδίνο: εκεί είχαν αποθηκεύσει τον πίνακα που είχαν βρει στο σπίτι οι νέοι ιδιοκτήτες του, καθώς δεν μπορούσαν να διαβάσουν την υπογραφή του ζωγράφου και να τον εκτιμήσουν αναλόγως.

Ο κ. Φράγκος δεν χρειάστηκε πολύ για να καταλάβει ότι είχε ανακαλύψει θησαυρό και επέστρεψε στο γραφείο μαζί με τον πίνακα. Ηταν το «Τραβώντας τα δίχτυα» του μεγάλου έλληνα θαλασσογράφου, φιλοτεχνημένο το 1871 στο Μόναχο. Ο πίνακας βγήκε σε δημοπρασία στο επόμενο Greek Sale του οίκου. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεπεράσει την τιμή εκτίμησής του (70.000- 90.000 στερλίνες) και να πουληθεί τον Οκτώβριο του 2002 αντί 100.150 στερλινών σηματοδοτώντας την άνοιξη των δημοπρασιών έργων ελληνικής τέχνης από διεθνείς οίκους.

Το «ταξίδι» συγκέντρωσης πινάκων εν όψει των δύο δημοπρασιών έργων ελληνικής τέχνης που κατά παράδοση γίνονται τον χειμώνα και την άνοιξη από τον Sotheby΄s είναι μεγάλο και γεμάτο εκπλήξεις. «Επισκεπτόμαστε πολλά μέρη του κόσμου για να ανακαλύψουμε έργα του 19ου και του 20ού αιώνα. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, χάρη στο καλά οργανωμένο δίκτυο του οίκου, αρκετά έργα μάς “έρχονται” με φωτογραφίες από τα πέρατα του κόσμου, όπου δηλαδή υπάρχει συλλογή με έργα ελληνικής τέχνης» λέει ο κ. Φράγκος στο «Βήμα». Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον πίνακα του Γεωργίου Ιακωβίδη «Το παιδάκι που χαμογελάει»: έφθασε στα χέρια του κ. Φράγκου με φωτογραφία από την Αυστραλία. «Γ νωρίζαμε ότι ο Ιακωβίδης ζωγράφισε αυτό το αγοράκι δύο ή τρεις φορές. Οταν είδαμε τη φωτογραφία θεωρήσαμε ότι μοιάζει με πολύ καλό έργο. Κάναμε μια εκτίμηση και ζητήσαμε από τους ιδιοκτήτες του να το στείλουν στο Λονδίνο. Οταν το είδαμε από κοντά αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για πολύτιμο πίνακα. Μέχρι τώρα ξέραμε μόνο το “αγοράκι” του Ιακωβίδη που υπάρχει στην Εθνική Πινακοθήκη. Τώρα παρουσιάστηκε και αυτό. Και αναρωτιόμαστε αν υπάρχει άλλο ένα, χαμένο». Σύμφωνα με τον ίδιο, συγκρίνοντας κάποιος το συγκεκριμένο πίνακα, που τίθεται προς πώληση διά πλειοδοσίας μέσω του Greek Sale (τιμή εκκίνησης: 50.000 ως 70.000 στερλίνες) και του αντίστοιχου της Εθνικής Πινακοθήκης διαπιστώνει ότι η ποιότητά του είναι πάρα πολύ καλή.

Ενα άλλο έργο που έφθασε στα γραφεία του Sotheby΄s με φωτογραφία... από τα πέρατα του κόσμου έχει την υπογραφή του Αλέκου Φασιανού. «Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο γραφείο μας στην Ιαπωνία και μετά την αξιολόγησή της ο πίνακας ταξίδεψε στα κεντρικά μας στο Λονδίνο όπου διαπιστώσαμε την αξία του». Η τιμή εκκίνησης του «Μου λείπεις μεγάλη πόλη» είναι 15.000- 20.000 στερλίνες.

«Εχετε ακούσει ποτέ γι΄ αυτόν τον καλλιτέχνη;». Αυτή ήταν η υποσημείωση κάτω από τη φωτογραφία του πίνακα του Νικολάου Γύζη «Νεκρή φύση με πιάτα με δαμάσκηνα», που έφθασε στο Λονδίνο από το Παλμ Μπιτς της Φλόριδας (τιμή εκτίμησης: 20.000- 30.000 στερλίνες). «Λόγω κρίσης... αγοράζουν ευκολότερα»

Η δημοπρασία της 22ης Νοεμβρίου περιλαμβάνει έργα του 19ου και 20ού αιώνα. Αλήθεια, πόσοι ακόμη... ανεντόπιστοι Βολανάκηδες και Γύζηδες υπάρχουν; «Σίγουρα τα έργα του 19ου αιώνα είναι πιο σπάνια και είναι πιο δύσκολο να τα βρεις. Αλλά πάντα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πουλήσουν. Και μην ξεχνάμε, αυτοί οι ζωγράφοι ζωγράφιζαν όλη τους τη ζωή. Μπορεί ένας να έχει κάνει 500 έργα και να είναι σκορπισμένα σε όλον τον κόσμο» λέει ο κ. Φράγκος.

Η οικονομική κρίση τροφοδοτεί την αγορά με περισσότερα έργα λόγω της αναγκαιότητας κάποιων να πουλήσουν; «Κάποιοι έχουν όντως ανάγκη από χρήματα και πουλούν. Αλλοι πιστεύουν ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να πουλήσουν, αλλά για να αγοράσουν, καθώς οι τιμές είναι συντηρητικές, άρα και ελκυστικές. Υπάρχουν έργα που κάνουν τον άλλον να θέλει να τα χτυπήσει, όπως το “Καυσοκαλύβια. Το όρος Αθως” του Παπαλουκά (τιμή εκτίμησης:60.000 στερλίνες) ή η “Ψαρόβαρκα σε κυματώδη νερά” του Βολανάκη (τιμή εκτίμησης 50.000- 70.000 στερλίνες). Ποιος θα περίμενε να αγοράσει Βολανάκη με αυτά τα χρήματα όταν πριν από τρία χρόνια θα είχε κατώτατη τιμή εκτίμησης τουλάχιστον 100.000 λίρες;».
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ 
  • Greek Sale: Sotheby΄s, Νew Βong Street, Λονδίνο 
  • Στις 22 Νοεμβρίου 
  • Τη δημοπρασία μπορεί να την παρακολουθήσει κάποιος στη διεύθυνση www.sothebys. com/bidnow

No comments: