Wednesday, November 10, 2010

Ζωγραφική και κεραμική


Εργο της Κ. Ασαργιωτάκη
Την καινούργια της δουλειά παρουσιάζει η Καλλιόπη Ασαργιωτάκη από σήμερα στο χώρο «Thanassis Frissiras Gallery». Στην παρούσα έκθεση φωτογραφίζει με το κινητό, επεξεργάζεται τις εικόνες, τις τυπώνει σε πολύ μεγάλες μεγεθύνσεις, έτσι ώστε να «πλημμυρίσει» και να «σπάσει» η αρχική εικόνα χαμηλής ανάλυσης, να διαλυθεί το χρώμα, να διαλυθούν τα περιγράμματα, να κρατηθεί μόνο μια αδρή φόρμα και τα υπερμεγεθυμένα πίξελ να δημιουργήσουν δευτερογενώς μια αδρή, χαοτική ματιέρα. Ο,τι απομένει ζωγραφίζεται: η ζωγραφική προσθέτει χρώματα, στερεώνει και προεκτείνει τη φόρμα, γεμίζει τα κενά με διακοσμητικά μοτίβα, προσθέτει ζωγραφικά μοτίβα στα ψηφιακά μοτίβα. Η ζωγραφική της Κ. Ασαργιωτάκη «τιμά» όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «την αρχαιότατη παράδοση της διακοσμητικής τέχνης, της ανεικονικής ζωγραφικής, "γεμίζοντας", κεντώντας, στολίζοντας και πειράζοντας, εκτρέποντας την αρχική παραστατική εικόνα». Διάρκεια έως 16/1.

Εγκαινιάστηκε στο χώρο τέχνης «William James» στο Χολαργό, έκθεση έργων ζωγραφικής της Κλεοπάτρας Δίγκα. Στην ενότητα «αυτοπροσωπογραφίες» η δημιουργός εισάγει στο έργο τον ίδιο τον εαυτό της σαν κομμάτι της κριτικής. Στη σειρά «ανθρώπινη κατάσταση» εξετάζει τον άνθρωπο μέσα στη φθαρτότητά του. Είναι η ανθρώπινη φιγούρα σε μια κατάσταση κρίσης. Η Κλ. Δίγκα, σ' αυτή την ενότητα, ζωγραφίζει γυμνά χωρίς να απεικονίζει πρόσωπα. Διάρκεια έως 5/12.

Το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων), στο πλαίσιο των «Μικρών Εκθέσεων» με στόχο τη γνωριμία σύγχρονων κεραμιστών, φιλοξενεί (έως 30/11), έργα της κεραμίστριας Μαριάνθης Σφακιανάκη. Η δημιουργός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στη σχολή Κολυμπαρίου και έκανε πρακτική εξάσκηση στην Ολλανδία, κάνοντας τρόπους ψησιμάτων και υαλώματα. Από το 1990 έως το 2006 δίδαξε κεραμική σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, στις φυλακές Αλικαρνασσού, κ.ά. Το 2007 δημιούργησε το νέο της εργαστήριο, όπου στους χώρους του γίνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και είναι ανοιχτό σε κάθε πρόταση και κάθε φίλο της κεραμικής, για να πειραματιστεί, να μάθει, να παίξει και να δημιουργήσει. Χρησιμοποιεί υψηλής θερμοκρασίας πηλούς φτιάχνοντας κυρίως διακοσμητικές ανάγλυφες φόρμες. Μέχρι σήμερα, έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Γαλλία.

No comments: