Wednesday, November 3, 2010

Eικαστικη ατζεντα

  • Ενας οραματιστής καλλιτέχνης. Στις 9 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς η έκθεση για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυρόπουλου, που συμπίπτει και με το πέρασμα 20 χρόνων από τον θάνατο του δημιουργού και 50 χρόνων από τη βράβευσή του στην 30ή Μπιενάλε της Βενετίας. Παρουσιάζονται 120 έργα της συλλογής του ιδρύματος, τα οποία αντιπροσωπεύουν το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου καθ’ όλη τη διάρκεια της πενηντάχρονης καλλιτεχνικής του πορείας μαζί με δύο έργα του Ανδρέα Σάββα, ενός καλλιτέχνη από τους πρώτους που έχουν τιμηθεί με το Επαθλο Σπυρόπουλου, καθώς και ένα ψηφιακό αφιέρωμα με αναφορά στο νέο κτίριο του μουσείου.
  • Strangeland Η «fizz gallery» (Βαλαωρίτου 9) εγκαινιάζει την Τρίτη την ατομική έκθεση της Αρτέμιδος Ποταμιάνου με τίτλο Strangeland (Τόπος Παράξενος). Η έκθεση αποτελεί το επόμενο βήμα στην προβληματική της καλλιτέχνιδος. Η επιρροή των μουσείων και των χώρων προβολής της τέχνης περνά τώρα σε δεύτερο πλάνο, στο background, παρέχοντας τον «καμβά» πάνω στον οποίο οι αποσπασμένες από γνωστά έργα τέχνης φιγούρες διεκδικούν μια ύπαρξη διαφορετική από αυτή που ο αρχικός δημιουργός τους και ο θεατής έχουν καταχωρίσει ως δεδομένη.
  • Τίνα Μάσχα, στην Κέρκυρα
Με σεβασμό στη θεολογία της εικόνας και με τις δικές της παρεμβάσεις, η εικαστικός Τίνα Μάσχα με σημαντική πλέον ιστορία στη σύγχρονη αγιογραφία και ζωγραφική επιχειρεί να γνωριστεί με το κοινό της Κέρκυρας. Εχοντας μόλις επιστρέψει από το Παρίσι, όπου παρουσίασε τη δουλειά της στο Maison de la Grece υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και παρουσία κοινού που υποστηρίζει αυτό το είδος της τέχνης, η Τίνα Μάσχα παρουσιάζει τη δουλειά της από σήμερα και έως τις 16 Νοεμβρίου στα Παλαιά Ανάκτορα της Κέρκυρας (Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας). Ο θεολόγος - ιστορικός - μέλος του ΕΕΔΙΠ του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Δημήτριος Μεταλληνός γράφει για τη δουλειά της Τίνας Μάσχα. «…Χάριτι Θεού η εικαστικός Τίνα Μάσχα κατορθώνει να εικονίσει και τα δύο στοιχεία (θείο και ανθρώπινο ) σε μια αρμονική - ασύγχυτη και για τον λόγο αυτό ισορροπημένη σχέση».

No comments: