Monday, November 15, 2010

Γκίκας, Ιακωβίδης και νέοι εικαστικοί στο Λονδίνο

  • ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Δυο κοριτσάκια που παίζουν κρυφτό πίσω από μια καρέκλα, το περίφημο «Κρυφτουλάκι» του Γεωργίου Ιακωβίδη, έργο εξαφανισμένο περισσότερο από 100 χρόνια, κυριαρχεί στη δημοπρασία Greek Sale του οίκου Bonhams που θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου στη New Bond Street του Λονδίνου. 

 «Νυχτερινό σκηνικό», της Αλίνας Μάτσα, ένα από τα έργα των νεότερων καλλιτεχνών της δημοπρασίας  

Η τιμή του πίνακα του κορυφαίου εκπροσώπου της Σχολής του Μονάχου υπολογίζεται μεταξύ 150.000 και 200.000 βρετανικών λιρών. Στα σημαντικά έργα της δημοπρασίας συγκαταλέγεται «Η σχολή χορού» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, πίνακας με την υψηλότερη τιμή εκτίμησης, ανάμεσα στις 190.000 και 250.000 βρετανικές λίρες. Το θέμα του δοσμένο με το αξιοθαύμαστο εκφραστικό ιδίωμα του Γκίκα, αντανακλά τη μακρόχρονη ενασχόλησή του με το σχεδιασμό των σκηνικών και κοστουμιών του θρυλικού Χοροδράματος της Ραλλούς Μάνου. 

Ανάμεσα στα έργα των Ελλήνων δασκάλων της ζωγραφικής που ξεχωρίζουν είναι «Το ναυτάκι» (120.000 - 160.000 λίρες) του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, έργο του 1936 με avant-garde επιρροές, «Το Γάλα» (120.000 - 150.000 λίρες) του Νικολάου Λύτρα, ένα από τα ομορφότερα έργα του καλλιτέχνη με όλα τα αισθητικά γνωρίσματα της ζωγραφικής του: ζωντανά χρώματα, δυνατές πινελιές και έντονες αντανακλάσεις του φωτός. Στη δημοπρασία εκπροσωπούνται και οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, του Θέοφιλου Χατζημιχαήλ, ο οποίος απέδωσε με αμεσότητα, ενθουσιασμό και πηγαία φαντασία τους γιγαντομάχους Σταμάτη Νικηταρά, Οδυσσέα Ανδρούτσο και Ιωάννη Γκούρα. 

Η τιμή του έργου κυμαίνεται μεταξύ 50.000 και 80.000 βρετανικών λιρών. Αλλα σημαντικά έργα είναι το «Λιμάνι του Βόλου κάτω από το φεγγαρόφως» του Κωνσταντίνου Βολανάκη, «Ακτές του Νείλου» και «Τοπίο Αιγύπτου» του Κωνσταντίνου Μαλέα, «Χελμός» του Γιάννη Σπυρόπουλου, «Βαλίτσα με φλόγες» του Αλέξη Ακριθάκη. 

Μια άκρως ενδιαφέρουσα πτυχή της δημοπρασίας είναι ότι δίπλα στα εμβληματικά έργα του 19ου αιώνα και των πρώτων δεκαετιών του 20ού δημοπρατούνται και πίνακες πρόσφατων δεκαετιών (Μυταρά, Φασιανού, Βαρώτσου) και νεότερων δημιουργών όπως οι Πάρης Χαβιάρας, Εδουάρδος Σακαγιάν, Διαμαντής Αϊδίνης, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Αλίνα Μάτσα, Μαρία Φιλοπούλου, Ελένη Λύρα κ.ά. 

Πριν από το ταξίδι τους στη βρετανική πρωτεύουσα οι πίνακες και τα γλυπτά της δημοπρασίας εκτίθενται μέχρι και την Πέμπτη στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34-36) στο Βοτανικό.

No comments: