Thursday, November 11, 2010

Μνημεία και επισήμως 357 εικαστικά έργα

Επίσημη και αμετάκλητη είναι πλέον η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων υπέρ του χαρακτηρισμού ως μνημείων τριακοσίων πενήντα επτά εικαστικών έργων προερχόμενων από το τέως Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου (ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου, καθώς πέρασε σε ΦΕΚ (Αρ. φύλλου 1684, 25/10/2010), κάτι που θα συμβαίνει με όλες τις κηρύξεις από δω και πέρα.
  • Πρόκειται για σημαντικά ζωγραφικά, χαρακτικά και γλυπτά έργα, με σημαντική ιστορική αξία, των Λύτρα, Γύζη, Αλταμούρα, Βολανάκη, Τόμπρου, Τέτση κ.ά.
  • Τα έργα των ξένων καλλιτεχνών αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της ευρωπαϊκής ζωγραφικής και χαρακτικής από την ώριμη Αναγέννηση ως τον 20ό αιώνα.
Τα εικαστικά έργα του τ. βασιλικού κτήματος Τατοΐου καλύπτουν ολόκληρη τη διάρκεια της παραμονής των Γλίξμπουργκ στην Ελλάδα από την άφιξη του Γεωργίου του Α’ ως την αναχώρηση της τ. βασιλικής οικογένειας τον Δεκέμβριο του 1967.
Η απόφαση του χαρακτηρισμού που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπογράφεται από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο.

No comments: