Monday, March 1, 2010

Τρεις εκθέσεις κι ένας Γκρέκο στο Τελλόγλειο

Από σήμερα και για δύο μήνες το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ θα φιλοξενήσει στον εκθεσιακό του χώρο το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) «H Στέψη της Παναγίας». Επίσης, δύο νέες εκθέσεις «Αρχαίο Δράμα και Όπερα» και «Τα Παναθήναια της παγκοσμίου γλυπτικής. Η ιστορία μιας έκθεσης 1965» εγκαινιάστηκαν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα στο Τελλόγλειο εκτίθεται μέρος της Συλλογής της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της συνεργασίας των Πέντε Μουσείων της Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση "Αρχαίο Δράμα και Όπερα" παρουσιάζονται κοστούμια τα οποία φόρεσαν μεγάλες ντίβες της όπερας, όπως, Μαρία Κάλλας, Grace Bumbry, Hildergard Behrens, Christine Gagneux, Τζένη Δριβάλα, κ.ά. και μεγάλες ελληνίδες πρωταγωνίστριες, όπως, Κατίνα Παξινού, Μελίνα Μερκούρη, Ειρήνη Παππά, Ελένη Χατζηαργύρη, Λήδα Τασοπούλου κ.α. Παρουσιάζονται ακόμη μακέτες αρχαίων θεάτρων, υλικό της κλασικής αρχαιότητας που σχετίζεται με το αρχαίο δράμα, καθώς και εποπτικό υλικό σπουδαίων παραστάσεων.

Το κεφάλαιο της Όπερας συμπληρώνουν εντυπωσιακά κοστούμια και μακέτες όπερας που παραχώρησε η σκηνογράφος-ενδυματολόγος, ομότιμη καθηγήτρια ΣΚΤ-ΑΠΘ Ιωάννα Μανωλεδάκη. Εμπνευστής της έκθεσης είναι ο Σπύρος Μερκούρης και τη μουσειογραφική επιμέλεια υπογράφουν οι Σταμάτης Ζάννος και Γιώργος Πασσίσης.

Την ίδια έκθεση έχουν επισκεφτεί 120.000 άτομα στη Σκάλα του Μιλάνου και 220.000 στην Όπερα του Πεκίνου. Επόμενος προορισμός της έκθεσης είναι η Κωνσταντινούπολη. "Αυτή η έκθεση έχει αποκτήσει θεσμικό, μόνιμο χαρακτήρα", επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των Πέντε Μουσείων.

Στόχος της έκθεσης "Τα Παναθήναια της Παγκόσμιας Γλυπτικής: Η ιστορία μιας έκθεσης 1965" είναι να αποτυπώσει τα Παναθήναια της Παγκόσμιας Γλυπτικής που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1965 - από τις πρώτες συνεννοήσεις μέχρι τον απόηχό της- μέσα από αδημοσίευτο υλικό- εφημερίδες, φωτογραφίες και υπηρεσιακά έγγραφα. Τα Παναθήναια της Παγκόσμιας Γλυπτικής ή Μπιενάλε της Μοντέρνας Γλυπτικής διεξήχθησαν στο Λόφο του Φιλοπάππου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Αθηνών 08/09-08/11/1965. Τη διοργάνωση, στην οποία συμμετείχαν καταξιωμένοι καλλιτέχνες, όπως οι Rodin, Maillol, Moore, Picasso, Dali, Miro, αλλά και Duchamp, Bill, ανέλαβε θεσμικά ο ΕΟΤ και το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, ψυχή και οραματιστής του όλου εγχειρήματος υπήρξε ο τεχνοκριτικός Τώνης Σπητέρης, το πολύτιμο αρχείο του οποίου παραχωρήθηκε από τον ίδιο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

No comments: