Sunday, March 14, 2010

Σχέδια σε χαρτί



Η δεύτερη ατομική έκθεση έργων του Βρετανού καλλιτέχνη Τίμοθι Σάρσον, με τίτλο «ΝΕΧUS 2» εγκαινιάστηκε στην γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8). Πρόκειται για τη νέα του δουλειά - σχέδια σε χαρτί με κάρβουνο - η οποία αποτελείται από δύο ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει 25 έργα βασισμένα σε πέντε πορτρέτα φωτογραφιών των: Ρενέ Κρεβέλ, Αντρέ Μπρετόν, Λουί Μπουνιουέλ, Τζορτζ Χάγκνετ και Αλμπέρτο Τζακομέτι, από τον ζωγράφο, γλύπτη και κυρίως φωτογράφο, Μαν Ρέι στο τέλος του 1920, αρχές 1930, οι οποίες έπεσαν τυχαία στην αντίληψη του καλλιτέχνη. Ολοι οι παραπάνω δημιουργοί πήραν μέρος στο σουρεαλιστικό κίνημα με τον Μπρετόν να διεκδικεί την αρχηγία του. Σ' αυτήν τη σειρά, υπάρχουν πέντε ομάδες σχεδίων από τις οποίες η πρώτη λειτουργεί ως βάση - έναυσμα για τις υπόλοιπες τέσσερις.

Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης αποτελείται από πέντε σχέδια, μικρότερων διαστάσεων και είναι βασισμένη σε δύο άλλες φωτογραφίες του Μαν Ρέι, αυτή του γλύπτη Αλεξάντερ Κάλτερ και του συνθέτη Αρνολντ Σένμπεργκ, όπου ο πρώτος μεταμορφώνεται στο δεύτερο.

O τίτλος της έκθεσης, «Nexus», υποδηλώνει, όπως αναφέρεται στο Λεξικό της Οξφόρδης, «ένα σύνολο ή σειρά ομάδων συνδεδεμένων μεταξύ τους, ένα σύμπλεγμα». Πάνω σ' αυτήν την ιδέα, κινήθηκε και η προηγούμενη παρουσίαση έργων του Τίμοθι Σάρσον. Ο Ηλίας Μαγκλίνης γράφει στο κείμενό του, για τον κατάλογο της έκθεσης: «...Με άξονα τα φωτογραφικά αυτά πορτρέτα, ο Tίμοθι επιδόθηκε σε ένα ερεθιστικό παιχνίδι: εξερευνά το μυστήριο της ταυτότητας, συνθέτοντας πρόσωπα τα οποία αποτελούνται από κομμάτια των πέντε αυτών προσωπογραφιών... Χωρίζοντας σε πολλά τετράγωνα κομμάτια τα δικά του κάδρα, δοκιμάζει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, κομματιάζοντας τα "μοντέλα" του και μοιράζοντας τα κομμάτια τους εδώ κι' εκεί... Ενα πρόσωπο έχει το δεξί μάτι του Μπουνιουέλ και το αριστερό του Μπρετόν, αλλού, τα χείλη του Κρεβέλ ενώνονται με τα χείλη του Τζακομέτι ή ένα πρόσωπο έχει το δεξιό ώμο του Χουνιέ και το αριστερό του Μπουνιουέλ - οι παραλλαγές είναι πολλές...». Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος (ελληνικά - αγγλικά) κατάλογος. Διάρκεια έως 24/3.

No comments: