Wednesday, March 17, 2010

Τιμητικό βραβείο στον εικαστικό Βλάση Κανιάρη

  • Από την Ενωση Ελλήνων Τεχνοκριτών

Τα έργα τέχνης αρρωσταίνουν, γερνούν, πεθαίνουν, αλλά και αν δεν διαρκέσουν στον χρόνο, τη δουλειά τους την έχουν κάνει». Ταπεινός, ουσιαστικός, αποκαλυπτικός ο Βλάσης Κανιάρης, που πήρε το μεγάλο -εκτός συναγωνισμού- βραβείο με τον οποίο τον τίμησε προχθές το βράδυ η Ενωση Ελλήνων Τεχνοκριτών, συγκίνησε όλους όσοι παρευρέθησαν στο Μουσείο Μπενάκη. Η ένωση πήρε αυτήν την απόφαση «για την ενεργό και καίρια συμβολή του στην πνευματική ζωή και στα καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου καθώς και για τη σημαντική ατομική του έκθεση «Γενέθλιο». Ο σπουδαίος εικαστικός ομολόγησε ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ ζωγράφος ή γλύπτης και δεν θεώρησε την τέχνη ως ένα καθήκον δύσκολο ή μια εργασία ξεχωριστή και ιδιαίτερη.

Ο Παντελής Χανδρής και ο Αγγελος Παπαδημητρίου μοιράστηκαν το πρώτο βραβείο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Τέχνης (AICA). Ο πρώτος τιμήθηκε για την ατομική του με τίτλο «Μοναχικό Ον» στην γκαλερί Αντωνοπούλου, το 2007. Ο δεύτερος για την έκθεσή του «Αγγελος Π.-Γιαννούλης Χ.» στις «Νέες Μορφές», το 2008.

Επαινοι

Τιμητικοί έπαινοι απονεμήθηκαν στη Λίνα Θεοδώρου, για τη συμμετοχή της στην έκθεση «Σε Ενεστώτα Χρόνο» του ΕΜΣΤ, και στην ομάδα «Indoors». Οι Μαριγώ Κάσση, Βάλλυ Νομίδου, Σπυριδούλα Πολίτη και Μαίρη Χρηστέα συνεργάστηκαν τον Απρίλιο του 2008 σε ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα που φιλοξενήθηκε σ’ ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΙCA προχώρησε στη βράβευση χωρίς να έχει την υποστήριξη κάποιου χορηγού. Η ένωση αποφάσισε να δώσει τα βραβεία χωρίς το χρηματικό ποσό των επάθλων. Οπως είπε και η πρόεδρος της Ενωσης Τεχνοκριτών, Μαρία Μαραγκού, «η υπόθεση της τέχνης στην Ελλάδα προχώρησε και προχωρεί κάτω από το βάρος μιας μόνιμης οικονομικής αντιξοότητας, που, ευτυχώς, δεν έχει να κάνει με τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών και τη διάδοση των ιδεών τους».

Η κριτική επιτροπή του Βραβείου 2010 αποτελείται από τα μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Τεχνοκριτών, Μαρία Μαραγκού (πρόεδρος), Σταύρος Τσιγκόγλου (γεν. γραμματέας), Διονυσία Γιακουμή (ταμίας), Νίκος Ξυδάκης (μέλος) και Κωστής Σταφυλάκης (μέλος).

No comments: