Wednesday, January 12, 2011

Το Λούβρο «εκστρατεύει» στη Θεσσαλονίκη

 
Στον πυρετό της προετοιμασίας βρίσκονται επιτελεία του Μουσείου του Λούβρου για την πρώτη έκθεση αφιερωμένη στην Αρχαία Μακεδονία και το Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ευρήματα ανασκαφών που είχε αποκτήσει το Παρίσι πριν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ανασύρονται από τις αποθήκες ή τις προθήκες του Λούβρου, όπου συντηρούνται, για να σμίξουν με τα αντικείμενα της Μακεδονίας.

Σχέδια και μακέτες πάνω στα οποία αναπτύσσεται το σκεπτικό της έκθεσης απλώθηκαν χθες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου η διευθύντρια του τμήματος ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του γαλλικού μουσείου, κ. Σοφί Ντεκά, ρυθμίζει κάθε λεπτομέρεια με τους Ελληνες επιστήμονες για την καλύτερη οργάνωση και τη μεταφορά 600 περίπου έργων από τη Μακεδονία στην καρδιά της Ευρώπης.

Χρυσά αντικείμενα των Μακεδόνων βασιλέων, γλυπτά, ειδώλια, κεραμικά ταφικά κτερίσματα και άλλα σπουδαία έργα τέχνης από Θεσσαλονίκη (200 από το ΑΜΘ), Βεργίνα, Πέλλα, Αρχοντικό Πέλλας, Καβάλα, Σέρρες, Αμφίπολη, Αιανή, Φλώρινα θα ταξιδέψουν το καλοκαίρι στο Παρίσι, για να παρουσιαστούν στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων (1.110 τ.μ.) από τις 3 Οκτωβρίου ώς τις 2 Ιανουαρίου του 2012.

«Η έκθεση είναι ένα σπουδαίο βήμα, ο πρώτος συνδετικός κρίκος για άλλες συνεργασίες. Ως αντίδωρο στη γενναιοδωρία των Ελλήνων, το Λούβρο θα προτείνει τον δανεισμό σημαντικών έργων τέχνης για να εκτεθούν στα πέντε μουσεία της πόλης το 2012», αναφέρει η κ. Ντεκά. Εξηγεί ότι το μουσείο θα ανοίξει τα σύγχρονα τμήματα τέχνης για να στείλει στη Θεσσαλονίκη έργα γλυπτικής, ζωγραφικής, έργα που θα δείχνουν τις επιρροές Γάλλων καλλιτεχνών από την ελληνική μυθολογία από τον 16ο ώς τον 19ο αι. αλλά και βυζαντινά αντικείμενα.

Προηγείται, ωστόσο, η έκθεση της Μακεδονίας και το Λούβρο επί τέσσερις μήνες θα κινείται στον ρυθμό της. Αντικείμενα με αναφορές στην αρχαία Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο στις μόνιμες εκθέσεις του γαλλικού μουσείου, αλλά και μια ειδική διαδρομή σε όλες τις αίθουσες με την εικόνα του Μ. Αλεξάνδρου θα παραπέμπουν στην κεντρική έκθεση όπου θα βρίσκεται συγκεντρωμένος ο πλούτος του μακεδονικού βασιλείου και η ιστορία του από την Εποχή του Χαλκού ώς τη Ρωμαϊκή Περίοδο.

«Οι Γάλλοι γνωρίζουν τον Μ. Αλέξανδρο αλλά δεν ξέρουν ποιος ήταν, από πού ήταν, ποια ήταν η δράση και η διάστασή του. Ούτε γνωρίζουν ότι Γάλλοι αρχαιολόγοι ακαδημαϊκοί έκαναν ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη, στο Καραμπουρνάκι, τη Σταυρούπολη από το 1861 ώς τις αρχές του 20ού αι.», εξηγεί στην «Κ» η κ. Ντεκά.

«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο θεατής ότι η αρχαιολογία δεν είναι νεκρή. Παραμένει ζωντανή, φέρνοντας στο φως διαρκώς νέες αποκαλύψεις». Με αυτό το σκεπτικό, το πρώτο αντικείμενο που θα αντικρίζει το κοινό θα είναι το Χρυσό Στεφάνι βελανιδιάς που ανακάλυψε πριν από δύο χρόνια στη Βεργίνα, η αρχαιολόγος κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη. Γύρω του θα αναπτύσσονται ευρήματα παλαιότερα και πρόσφατα με μια χρονική διαδρομή από τον 15ο αι. π.Χ. ώς τον 6ο αι. μ.Χ. που θα διατρέχει θεματολογικά την εξάπλωση του μακεδονικού βασιλείου, τα κλασικά χρόνια από τον Αλέξανδρο τον Α΄ ώς τον Μ. Αλέξανδρο, την κοινωνική ζωή, τις τέχνες, τη θρησκεία, τις τελετουργίες, τη ρωμαϊκή κυριαρχία, τις απαρχές του μύθου του Μ. Αλεξάνδρου. [Της Γιωτας Mυρτσιωτη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 12 Iανoυαρίου 2011]

No comments: