Monday, January 17, 2011

Έργα των Πικάσο και Μιρό «στο σφυρί» στις 8 Φεβρουαρίου

  • Δημοπρασία του οίκου Sotheby's
Ο Πικάσο έχει ζωγραφίσει τη νεαρή ερωμένη του Μαρί-Τερέζ Ουολτέρ, ονειροπόλα, και χαμένη στις σκέψεις της, με ένα βιβλίο ανοιχτό στα γόνατά της
Ο Πικάσο έχει ζωγραφίσει τη νεαρή ερωμένη του Μαρί-Τερέζ Ουολτέρ, ονειροπόλα, και χαμένη στις σκέψεις της, με ένα βιβλίο ανοιχτό στα γόνατά της  
Έργα των Πικάσο, Μονέ, Τζιακομέτι, Μιρό και Μαγκρίτ περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μιας σημαντικής δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί από τον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο, στις 8 Φεβρουαρίου. Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά ότι τα έργα θα μπορούσαν να αποφέρουν περίπου 400 εκατ. λίρες (473,8 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Φεβρουάριος είναι παραδοσιακά ένας πολύ σημαντικός μήνας για τις πωλήσεις έργων τέχνης στο Λονδίνο. «Η Aνάγνωση» του Πικάσο είναι το κεντρικό έργο της πώλησης (κατ' εκτίμηση 12 έως 18 εκατομμύρια στερλίνες). Ο Πικάσο έχει ζωγραφίσει τη νεαρή ερωμένη του Μαρί-Τερέζ Ουολτέρ, ονειροπόλα, και χαμένη στις σκέψεις της, με ένα βιβλίο ανοιχτό στα γόνατά της.

Ο Πικάσο, που έκρυβε τη σχέση του αυτή, λόγω της νεαρής ηλικίας της κοπέλας (ήταν 17 χρονών όταν την συνάντησε το 1927 στην έξοδο του μετρό), αλλά και επειδή ήταν παντρεμένος με την χορεύτρια Όλγκα Χαχλόβα, φιλοτέχνησε σε λίγες ημέρες το 1932 δύο πορτρέτα της Μαρί Τερέζ, την «Ανάγνωση» και το «Όνειρο». Η έκθεση τους στην Γκαλερί Georges Petit στο Παρίσι, παρουσίασε τη σχέση τους στον κόσμο, αλλά και στη γυναίκα του την Όλγκα.

Μια άλλη «Ανάγνωση», αυτή τη φορά από τον Ρενουάρ, θα δημοπρατηθεί από το Sotheby's. Πρόκειται για ένα τρυφερό πορτρέτο δύο γυναικών, με κόκκινη και ροζ μπλούζα. Σε αυτό ο Ρενουάρ απεικονίζει την οικειότητα των δύο αναγνωστριών σχετικά με το βιβλίο.

Η πώληση ενός από τα πολλά έργα που ο Μονέ ζωγράφισε στη φύση στο Αρζαντέιγ με τίτλο «Αργά το απόγευμα» συμπίπτει με το τέλος της μεγάλης έκθεσης του Μονέ στο Grand Palais στο Παρίσι. Ο Πολ Σινιάκ με το έργο «Χαιρετισμός» και o Εντουάρ Μανέ με τη «Νεαρή γυμνή κοπέλα» συμπληρώνουν την ιμπρεσιονιστική παλέτα της πώλησης.

Πολλά μεγάλα σουρεαλιστικά ονόματα περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο, κυρίως η «Τζοκόντα» του Μαγκρίτ όπου μια κουρτίνα κόβει έναν ουρανό και τα σύννεφα του σε ουδέτερο φόντο (ο τίτλος φαίνεται να είναι πιο περιπαικτικός από περιγραφικός), ενώ ο Μιρό με το έργο «Γυναίκα» και ο Τανγκί με το έργο «Lumen» αποτελούν δυναμικές παρουσίες στην δημοπρασία.

No comments: