Wednesday, January 19, 2011

Έργα αποφοίτων της ΑΣΚΤ

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η οποία προδιαγράφει με βεβαιότητα τις επικείμενες δυσκολίες αλλά και τις απώλειες που θα προκύψουν για την πλειονότητα του κόσμου, και τους ανθρώπους της τέχνης ειδικότερα. Το νέο σκληρό περιβάλλον ωστόσο, ίσως αποτελέσει και μια κάποια ευκαιρία να αποκτήσουμε μια διαφορετική συνείδηση που θα μας επιτρέψει να σκεφθούμε με ένα καθολικότερο τρόπο, για να θυμηθούμε τα λόγια του Ουμπέρτο Εκο.

«Κάθε δυσκολία που καταφέρνουμε τελικά να ξεπεράσουμε, κατανοώντας τους όρους και τα όρια ενός συστήματος που μας οδήγησε εδώ, σίγουρα δεν μας κάνει πιο πλούσιους, μας κάνει όμως πιο δυνατούς». Με αυτό το αισιόδοξο μήνυμα “κλείνουν” το εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου που συνοδεύει την ετήσια έκθεση των αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ο πρύτανης Γιώργος Χαρβαλιάς και οι αντιπρυτάνεις Πάνος Χαραλάμπους και Μανώλης Μπαμπούσης.

Η εν λόγω έκθεση θα εγκαινιαστεί αύριο (7.30 μ.μ.) στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256) στο Ρέντη. Το ενδιαφέρον της είναι αυτονόητο καθώς παρουσιάζονται έργα, επισημαίνονται τάσεις και εκφραστικοί χαρακτήρες, καταγράφονται τα τελικά αποτελέσματα της εικαστικής εκπαίδευσης και της καλλιτεχνικής έρευνας που ανέπτυξαν οι απόφοιτοι στη διάρκεια των σπουδών τους. Αποτελεί κατά συνέπεια σημείο και στιγμή απολογισμού, αποτίμησης και κριτικής του έργου που επιτελείται στην ΑΣΚΤ αλλά και των αλλαγών που συντελούνται σε μια περίοδο που «το αυτονόητο της τέχνης έχει χαθεί»...

No comments: