Wednesday, September 29, 2010

Eικαστικη ατζεντα


Η φυλακή του μυαλού. Η Ράνια Ράγκου παρουσιάζει απόψε την ατομική της έκθεση στην γκαλερί a.antonopoulou.art. (Αριστοφάνους 20, Ψυρρή).Πρόκειται για μια έκθεση, αμιγώς ζωγραφικής, όπου εξερευνά τη δυναμική των αντιφάσεων και των μεταμορφώσεων. Ουσιαστικά θέτει το ερώτημα αν η μεγαλύτερη «φυλακή» είναι το μυαλό μας και ο τρόπος σκέψης μας.

Το παραμύθι της ζωγραφικής. Μόλις εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του Αλέκου Κυραρίνη με τίτλο «Αγγελος και δράκος» που περιλαμβάνει 52 ασπρόμαυρα σχέδια σε χαρτί και δύο μάρμαρα στον Χώρο Τέχνης 24 (Σπευσίππου 38) Ο εικαστικός, μέσω ενός ιδιότυπου παλίμψηστου χαρακτικής και ζωγραφικής, ενσωματώνει αρχετυπικά και νεότερα σύμβολα γραφής, δημιουργώντας ερεθιστικές εικόνες ενός μυστικιστικού παιχνιδιού.

Με μια πινελιά. Ο χαρισματικός Μάκης Θεοφυλακτόπουλος παρουσιάζει τα πιο χαρακτηριστικά έργα της δουλειάς του σε μια έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς. Ο καλλιτέχνης με την αναγνωρίσιμη τεχνοτροπία θα εκθέτει τους κυριότερους σταθμούς της πορείας του μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου.

Στην Ελευσίνα. Στο παλαιό ελαιουργείο της, η Διοχάντη εκθέτει In situ εγκαταστάσεις στο πλαίσιο των Αισχύλειων 2010 του Δήμου Ελευσίνας. Η εικαστικός παίρνει τη σκυτάλη ύστερα από τη Λήδα Παπακωνσταντίνου και τον Μάριο Σπηλιόπουλου που μεταμόρφωσαν τον χώρο τις προηγούμενες χρονιές.

Στην Εθνική Πινακοθήκη, παρουσιάζεται μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου η εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση «Ερνέστος Τσίλερ, Αρχιτέκτων, 1837-1923» Το υλικό είναι από το αρχείο Τσίλερ της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά και από σχέδια που φυλάσσονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Στο ίδιο μουσείο φιλοξενείται και η έκθεση «Μετζικώφ Θεατρικά ενδύματα και προσωπεία - Από τη σκηνή στο μουσείο» Επιμέλεια: Τ. Μαυρωτάς.

No comments: