Tuesday, September 21, 2010

Φιλόλαος: Πέθανε ο γλύπτης του τσιμέντου και του χάλυβα

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο ο σπουδαίος γλύπτης Φιλόλαος ( Τλούπας - αδελφός του επίσης διάσημου φωτογράφου) στο Παρίσι, πόλη που συνδέθηκε με τη ζωή και το έργο του. Η άλλη πόλη της ζωής του ήταν η Λάρισα. Εκεί είχε γεννηθεί το 1923, παιδί μιας οικογένειας τεχνιτών. Το μεγαλύτερο και διασημότερο έργο του, οι Υδατοδεξαμενές της Valence, βρίσκεται στην πλατεία Defence της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ πολύ σπουδαίες δημιουργίες του κοσμούν «νευραλγικά» σημεία της Γαλλίας. Η παρότρυνση που δέχτηκε από τον γλύπτη-καθηγητή Θανάση Απάρτη να μεταβεί στη Γαλλία αμέσως μετά το τέλος των σπουδών του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1950) αποδείχτηκε καθοριστική. Στη Σχολή της Αθήνας ο άλλος καθηγητής του ήταν ο Μιχάλης Τόμπρος .

Στη Γαλλία οι σπουδές του στο εργαστήριο του Μ. Gimond και εν συνεχεία στη σχολή κεραμικής της Chevreuse διαμόρφωσαν τον τρόπο της εικαστικής του έκφρασης.

Επιλέγοντας τη δημόσια γλυπτική, αντί εκθέσεων σε γκαλερί, είχε την τύχη να συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς αρχιτέκτονες. Η γνωριμία του με τον γάλλο αρχιτέκτονα Α. Γκομίς «γέννησε» τις προαναφερθείσες Υδατοδεξαμενές, ενώ μεταξύ άλλων έχει φιλοτεχνήσει έργα για τη Λάρισα, για σχολικό κτίριο των Βερσαλλιών, για τον Βόλο, την Τουλούζη, τη Θεσσαλονίκη και φυσικά το Παρίσι.

Ο εμπνευσμένος καλλιτεχνικός συνδυασμός των υλικών που χρησιμοποίησε ο Φιλόλαος, το τσιμέντο και ο χάλυβας (beton lav-σκυρόδεμα δεμένο με ταινίες ανοξείδωτου χάλυβα), του έδωσε τη δυνατότητα να στηρίζει τεράστια σε ύψος γλυπτά ή ποικιλόσχημες διαμορφώσεις ελαχιστοποιώντας τις δυσκολίες και το κόστος κατασκευής τους. Ο ίδιος έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=355646&dt=21/09/2010#ixzz109NSEApS

No comments: