Tuesday, September 14, 2010

Έργα του ζωγράφου Θεόφιλου στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 20 έργα του Θεόφιλου
Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 20 έργα του Θεόφιλου (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )
  • Έργα του Θεόφιλου από τη συλλογή της Εμπορικής Τράπεζας παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη από τις 15 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου στο Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου, περιλαμβάνει ένα σύνολο είκοσι πινάκων από τη συλλογή έργων τέχνης της Εμπορικής Τράπεζας.
Δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δει από κοντά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του Μυτιληνιού ζωγράφου, στο οποίο αποτυπώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική. Τα έργα της συλλογής περιλαμβάνουν μια επιλογή από τη συνήθη θεματογραφία του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ: ιστορικές ή μυθολογικές σκηνές, παραστάσεις παρμένες από ταχυδρομικά δελτάρια και παλιές λιθογραφίες ή φωτογραφίες, τοπία και εικόνες της καθημερινής ζωής.

Η συλλογή των είκοσι έργων του Θεόφιλου που παρουσιάζεται στην έκθεση περνάει στην κυριότητα της Εμπορικής Τράπεζας τη δεκαετία του 1980 και, με την εξαίρεση κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο κοινό στο σύνολό της. Η έκθεση συνοδεύεται από έκδοση σε επιμέλεια των Γιάννη Τσαρούχη και Γιώργου Μανουσάκη και κείμενα του Γιάννη Τσαρούχη, μια έκδοση που συγκεντρώνει πάνω από 300 έργα του ζωγράφου. Επίσης, κατά τη διάρκειά της θα προβάλλεται το αφιέρωμα της εκπομπής «Παρασκήνιο» με τίτλο 2003 - Θεόφιλος ξανά, σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

No comments: