Thursday, September 23, 2010

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ: Αγώνας για τη λύση των προβλημάτων

Ακαρπη απέβη η προσπάθεια συνάντησης του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Κ.Π. Γερουλάνο, προκειμένου να του εκθέσει τα μεγάλα προβλήματα του χώρου των εικαστικών (ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, τέχνη στο δημόσιο χώρο, δημόσιες εκθέσεις κ.ά.). Δεδομένου ότι ο υπουργός δεν είχε ανταποκριθεί από το Σεπτέμβρη του 2009 στο κατ' επανάληψη αίτημα του φορέα για συνάντηση, την περασμένη Τρίτη (21/9) το ΔΣ του ΕΕΤΕ τον επισκέφτηκε, χωρίς ραντεβού, στο γραφείο του.

«Αντί του υπουργού», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Επιμελητηρίου, «μια ομάδα συμβούλων του (αναρμόδια για να δεσμευτεί πολιτικά απέναντι στο ΕΕΤΕ) συναντήθηκε με το ΕΕΤΕ, επιβεβαιώνοντας τα χειρότερα σενάρια: την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή της πενιχρής επιχορήγησης του ΕΕΤΕ μέχρι το τέλος του χρόνου, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης. Πρότεινε να αναζητήσει το ΕΕΤΕ πόρους από χορηγούς και από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, προτείνοντας μάλιστα στο ΕΕΤΕ να πάψει κάθε δραστηριότητα (άρα να πάψει να υλοποιεί τους σκοπούς που απορρέουν από το νόμο του), αφού δεν έχει τα απαιτούμενα κονδύλια».

«Η μόνη δέσμευση που ανέλαβαν είναι να παρακολουθήσουν το θέμα της ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης της στέγης του ΕΕΤΕ (Βαλτετσίου 42), που όμως και αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί το ΕΕΤΕ δεν έχει επιχορηγηθεί για τη μετεγκατάστασή του».

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ δηλώνει πως «θα συνεχίσει τον αγώνα του και θα τον κλιμακώσει διεκδικώντας τα αυτονόητα: έκτακτη επιχορήγηση για να λειτουργήσει και να αποπληρώσει τα χρέη του (που δημιουργήθηκαν αναγκαστικά λόγω της συστηματικής πολύχρονης υποχρηματοδότησής του) και την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες».

No comments: