Wednesday, June 22, 2011

Συλλογή Κατσίγρα στο «Θεοχαράκη»



ΕΚΘΕΣΗ. Από το 1950 έως το 1980 περίπου ο αείμνηστος γιατρός Γ. Ι. Κατσίγρας συνέλεξε συστηματικά πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά και σχέδια για να τα δωρίσει στον γενέθλιο τόπο του. Η συλλογή του, που σήμερα στεγάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, συγκροτεί το φανταστικό του μουσείο. Περισσότερα από επτακόσια έργα νεοελληνικής ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίων αποκαλύπτουν το βλέμμα και την εμμονή του ιδρυτή της, στις αισθητικές αξίες της υψηλής τέχνης και στην έκφραση της νοηματικής τους υπόστασης. Αύριο, μέρος αυτής της θαυμαστής συλλογής, παρουσιάζεται στην Αθήνα, στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη, σε μια έκθεση που φέρει τον τίτλο «Τα Αριστουργήματα της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα».
Στον κατάλογο της έκθεσης, ο επιμελητής της, Τάκης Μαυρωτάς, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται πρωτίστως για πίνακες ζωγραφικής οι οποίοι προτείνουν μια μαρτυρία για τον κόσμο και τον πολιτισμό μας. Ο πολυπρόσωπος χαρακτήρας των καλλιτεχνών της συλλογής μάς δίνει μια πολύπλευρη εικόνα των αισθητικών τάσεων και των πολλαπλών αναζητήσεων. Η αναπαράσταση του ορατού κόσμου, η απεικόνιση του ελληνικού ορεινού και πεδινού τοπίου, οι προσωπογραφίες, οι εικόνες της μνήμης και της ζωής, αποτελούν τη βάση των επιλογών του συλλέκτη».
Μέσα από 70 και πλέον πολύτιμα έργα αποκαλύπτεται μια σημαντική πτυχή της νεοελληνικής ζωγραφικής. Εργα, όπως: «Η Αποκαθήλωση» του Ν. Καντούνη, «Η Προσωπογραφία του Κ. Μελά» του Νικηφόρου Λύτρα, «Το σπίτι με την κόκκινη τέντα» του Μ. Οικονόμου, «Ο ναός της Αφαίας» του Γ. Στέρη, «Το πορτρέτο κοριτσιού» του Π. Ρέγκου μεταξύ των άλλων, φανερώνουν τον πλούτο των διαφορετικών υψηλών ζωγραφικών κατακτήσεων των Ελλήνων καλλιτεχνών. Εως 18/9 (Βασ. Σοφίας και Μέρλιν).

No comments: