Friday, June 17, 2011

Ενας «Μαύρος καθρέφτης» στην Υδρα

  • ΒΙΝΤΕΟ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ενας «Μαύρος καθρέφτης» στην Υδρα

"Black mirror". Ενα έργο του τρομερού παιδιού της βίντεο αρτ, του Αμερικανού Νταγκ Αϊτκεν, που σκιαγραφεί το πορτρέτο ανθρώπων-προϊόντων ενός κόσμου που έχασε τον έλεγχο των πληροφορίας, "τον διαβρωμένο από την πληροφορία τρόπο που βιώνουμε τον κόσμο", σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο "Μαύρος καθρέφτης" είναι μια πολυκάναλη βιντεο-εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένη για τον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, στα παλιά σφαγεία στο Μανδράκι της Υδρας, από 20 Ιουνίου έως 25 Σεπτεμβρίου. Είναι και μια θεατρική παράσταση - βίντεο περφόρμανς, που θα παρουσιαστεί, σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ, στη φορτηγίδα "Μελίνα 2", στο λιμάνι του Πειραιά, αύριο και την Παρασκευή, στις 9 μ.μ., και στην Υδρα, στις 19 και 20 Ιουνίου.

Η ιστορία ενός νομά βρίσκεται στο επίκεντρο της αφήγησης του έργου, με φόντο τους αγριότοπους της σύγχρονης ζωής - "μια γεωγραφία σχηματισμένη από τηλεφωνικές κλήσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και εικονικά έγγραφα που επικάθεται πάνω στον πραγματικό απτό κόσμο και τον επικαλύπτει". Η πεντακάναλη βιντεο-εγκατάσταση είναι σχεδιασμένη ώστε να μεταμορφώσει τον επιβλητικό εσωτερικό χώρο των παλιών σφαγείων της Υδρας σε ένα καλειδοσκόπιο από μαύρο καθρέφτη, δημιουργώντας μια δίνη πολλαπλασιαζόμενων επιφανειών.

Οι θεατρικές παραστάσεις "Black mirror", με τη μορφή βίντεο περφόρμανς στη φορτηγίδα, είναι αποτέλεσμα πολλαπλών κινηματογραφικών προβολών με τη συμμετοχή ηθοποιών, τραγουδιστών γκόσπελ, χορευτών και μουσικών. Ανάμεσα στους ηθοποιούς περιλαμβάνεται και η Αμερικανίδα Κλόι Σεβινί, η οποία ενσαρκώνει μια νεαρή ηρωίδα, που ζει στον δίχως σύνορα κόσμο του "μαύρου καθρέπτη", όπου ο ανθρώπινος βίος είναι νομαδικός και σκιώδης. Οι χαρακτήρες στον "μαύρο καθρέφτη" είναι οι άνθρωποι που συναντά κανείς και προσπερνά στα αεροδρόμια, στα λόμπι των ξενοδοχείων κ.α. Η πρωτότυπη αυτή δουλειά θα συνοδεύεται από το αντεργκράουντ ροκ ντουέτο NoAge από το Λος Αντζελες. [ΕΘΝΟΣ, 15/6/2011]

No comments: