Monday, March 7, 2011

Οι Ρομανόφ στο Παρίσι

  • ΤΗΣ ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ, Επτά, Κυριακή 6 Μαρτίου 2011
ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ εκθέσεις με θέμα «Η γέννηση του Μουσείου» παρουσιάζει η Πινακοθήκη του Παρισιού, ένας πολιτιστικός χώρος που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2007 στην πλατεία της Μαντλέν, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, καθιερώθηκε χάρις στην επιτυχία μεγάλων εικαστικών γεγονότων που έχει προβάλει και τώρα επεκτείνεται. 

Σε παραδοσιακό κτίριο απέναντι από την Πινακοθήκη, εγκαινιάστηκε ο νέος της διώροφος εκθεσιακός χώρος 3.000 τ.μ. με δύο εντυπωσιακές εκθέσεις αφιερωμένες σε φημισμένες συλλογές: στα αριστουργήματα της συλλογής των τσάρων Ρομανόφ, που δημιούργησαν το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και στις συλλογές της δυναστείας των αυστροούγκρων πριγκίπων Εστερχάζι, που συνιστούν τον απαράμιλλο εικαστικό πλούτο του Μουσείου της Βουδαπέστης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαΐου.

Οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν 300 έργα της συλλογής των μαικήνων συλλεκτών, που συνέβαλαν στη δημιουργία μεγάλων μουσείων. Οι δύο δυναστείες ενσαρκώνουν την εξουσία, τον πλούτο και το πάθος μιας κάστας ηγετών και αριστοκρατών για τις καλές τέχνες. Χάρις σε έργα που δάνεισαν ιδιώτες συλλέκτες και δημόσιοι οργανισμοί, η Πινακοθήκη του Παρισιού δίνει στο κοινό την ευκαιρία να δει έργα των Τιντορέ, Πικάσο, Ρέμπραντ, Μπουσέρ, Ντερέν, Σεβερίνι, Χόος, που πρώτη φορά εκτίθενται. Αλλά η Πινακοθήκη δεν υιοθετεί την καθιερωμένη ταξινόμηση σε εικαστικές τάσεις. Η έκθεση αναθεωρεί την ακαδημαϊκή αντίληψη προσέγγισης των έργων, συνθέτει ένα μωσαϊκό από διαφορετικές εμπνεύσεις και εκφράσεις, που συνυπάρχουν.

Οι συλλογές των τσάρων Ρομανόφ που άρχισαν να δημιουργούνται από το τέλος του 17ου αιώνα έγιναν προοδευτικά οι πιο σημαντικές στην Ευρώπη. Ο Μέγας Πέτρος (1672-1725), ο Νικόλαος Α' (1796-1855), η Αικατερίνη Β' (1729-1796), ο Αλέξανδρος Ι (1777-1825) δημιούργησαν συλλογές απαράμιλλου πλούτου. Περιλαμβάνουν έργα του Ρέμπραντ, πορτρέτα του Βελάσκεθ, θρησκευτικές σκηνές του Σαλβατόρ Μούντι και του Τιτσιάνο, πίνακες που σημάδεψαν τις εικαστικές τέχνες.

Μεγάλη οικογένεια ούγγρων ευγενών, οι Εστερχάζι βρίσκονται από τον μεσαίωνα στο επίκεντρο της εξουσίας, υπηρετούν την αυτοκρατορία, συμμετέχουν στη διοίκηση, στο στρατό. Πενήντα αριστουργήματα από τη συλλογή τους εκφράζουν τον πλούτο και την πολυτέλεια, που κυριαρχούσαν στον τρόπο ζωής των μεγάλων ουγγρικών οικογενειών αριστοκρατών.

Από τον 17ο αιώνα οι πρίγκιπες Εστερχάζι -ο Μέγας Παύλος (1635-1713) και ο Νικόλαος Α' «ο υπέροχος» (1714-1790)- συνθέτουν τις εικαστικές συλλογές τους δίνοντας μαρτυρία για το μεγαλείο που κυριαρχεί στον τρόπο ζωής τους. Η συλλογή φτάνει στο απόγειό της με τον φωτισμένο μαικήνα Νικόλαο Β' (1765-1833), που συγκεντρώνει μέχρι το θάνατό του 1.156 πίνακες. Τα έργα της συλλογής αυτής αντιπροσωπεύουν τη Γαλλία του κλασικισμού, την Ισπανία του χρυσού αιώνα, την Ολλανδία στον 17ο αιώνα και εκφράζουν ιδιαίτερη προτίμηση για την ιταλική τέχνη.

No comments: