Friday, March 18, 2011

Στο Μουσείο Μπενάκη για 19 χρόνια, συλλογή 1.475 έργων της ΑΓΕΤ

Για 50 χρόνια η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η γνωστή τσιμεντοβιομηχανία, ανέθετε σε Ελληνες καλλιτέχνες να φιλοτεχνήσουν με πρωτότυπα έργα τους τα ετήσια ημερολόγιά της. Από το 1956, περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες δέχτηκαν την πρόσκληση καθιερώνοντας μια μακρόχρονη δημιουργική παράδοση, που μακάρι να έβρισκε κι άλλους μιμητές.
«Απουλία», έργο του Αλέκου Λεβίδη, που φιλοτέχνησε το ημερολόγιο του 2000
Αποτέλεσμα ήταν ο σχηματισμός μιας συλλογής από 1.475 έργα, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος. Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η συλλογή θα παραχωρηθεί για τα επόμενα 19 χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη, εγκαινιάζοντας μια συνεργασία «ασυνήθιστη όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και τα διεθνή», όπως τόνισε ο διευθυντής του μουσείου Αγγελος Δεληβορριάς.
Στους καλλιτέχνες των ημερολογίων συνυπάρχουν εκπρόσωποι της «παλαιότερης» γενιάς, όπως οι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Τσαρούχης, Σπύρος Βασιλείου, Δημήτρης Γαλάνης, Γιάννης Σπυρόπουλος, με αρκετούς νεότερους, όπως οι Π. Τέτσης, Αλ. Λεβίδης, Γ. Βαρλάμος, Δ. Μυταράς και Αλέκος Φασιανός.
Η χειρονομία της ΑΓΕΤ Ηρακλής συμπίπτει με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή της και των 10 χρόνων παρουσίας της στον όμιλο Lafarge. Ο εορτασμός θα κορυφωθεί με τη μεγάλη έκθεση το φθινόπωρο στο κτίριο Μπενάκη της Πειραιώς, με έργα που έχουν συμπεριληφθεί σε όλα τα ημερολόγια. Θα παρουσιαστούν με χρονολογική σειρά ώστε να αναδειχθεί σε πρώτη φάση ο πλούτος και η ευρύτητα της συλλογής, αλλά και η συμβολή της εταιρείας στην ένταξη της νεοελληνικής τέχνης στην καθημερινή ζωή.
Η συλλογή είναι πολυσυλλεκτική και αντιπροσωπευτική πολλών τάσεων και κινημάτων της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα. Ο παλαιότερος καλλιτέχνης από τους 60 είναι ο Δημήτρης Γαλάνης (γεννήθηκε το 1882), ενώ νεότερη η Μαρία Φιλοπούλου (γ. το 1964). Εκτός από τον Δημήτρη Γαλάνη και τον Περικλή Βυζάντιο, ακόμη τέσσερις ζωγράφοι έχουν γεννηθεί ώς το τέλος του 19ου αιώνα, ο Αγ. Αστεριάδης, ο Ν. Βεντούρας, ο Δ. Γιαννουκάκης και ο Ευ. Παπαδημητρίου.
Ιδιαίτερη αξία έχουν τα έργα της χαρακτικής· ενδεικτικά να αναφέρουμε τα τοπία του Ευθύμη Παπαδημητρίου, το γιαπί του Αλέξανδρου Κορογιαννάκη, τη γνωστή ξυλογραφία του Γιώργου Μόσχου «Η γειτονιά του Λύτρα στον Πύργο της Τήνου», αλλά και τα έργα των Κ. Γραμματόπουλου, Βάσως Κατράκη κ.ά.
Σημαντικά είναι τα έργα του Γιάννη Σπυρόπουλου για το ημερολόγιο του 1968. Είχαν καθοριστική σημασία για την εξέλιξη του σημαντικού ζωγράφου και ανήκουν στην περίοδο 1948-1967. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις έργων που δεν δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τα ημερολόγια. Από το 2006 σταμάτησαν οι αναθέσεις και τα ημερολόγια κυκλοφορούσαν με τα ήδη υπάρχοντα έργα της συλλογής. «Η συλλογή είναι σε καλά χέρια», τόνισε ο διευθυντής της ΑΓΕΤ, Μανώλης Κυπριανίδης.

No comments: