Monday, March 7, 2011

Ανευ ταμπέλας, πλήρες μηνύματος

  • Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 6 Μαρτίου 2011
Δεν διατηρώ τας καλυτέρας των σχέσεων με την εννοιολογική τέχνη και τα σχόλια επί σχολίων της συνήθως τα βαριέμαι αφόρητα. Υπάρχουν, ωστόσο, και εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Βλέπε το έργο με τίτλο «Non-Sign ΙΙ» (σε μια πρόχειρη μετάφραση «Ανευ Ταμπέλας ΙΙ»), που εδώ και μερικές εβδομάδες κοσμεί τη μεθόριο Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά.

Μια σιδηροκατασκευή ύψους 9 μέτρων και πλάτους άλλων 16, που ειρωνεύεται με τρόπο αποτελεσματικό τον πολιτισμό των διαφημιστικών πινακίδων. Το έργο υπογράφεται από το δημιουργικό γραφείο «Lead Pencil Studio» του Σιάτλ, που ανήκει στην Ανι Χαν και στον Ντάνιελ Μιχάιλο. Τους χρειάστηκαν πάνω-κάτω εννιά μήνες να το σκεφτούν και να το βάλουν σε μια σειρά και στη συνέχεια πήραν μπρος τα συνεργεία που το ύψωσαν εντός δύο εβδομάδων έξω από την πόλη Μπλέιν, πλάι στον αυτοκινητόδρομο για το Βανκούβερ. Σύμφωνα με το δημιουργικό δίδυμο, το «Non-Sign ΙΙ» συνδυάζει την αρχιτεκτονική με την τέχνη, εκπλήσσοντας και βάζοντας σε σκέψεις τον θεατή.

Το ενδιαφέρον της υποθέσεως; Η κατασκευή του «Non-Sign ΙΙ» χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση! Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, ακόμη παλεύουμε με τις παράνομες πινακίδες και τις εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειές τους...

No comments: