Wednesday, March 30, 2011

Σπάνιο γλυπτό του Πολ Γκογκέν στο «σφυρί» στις 3 Μαΐου στη Νέα Υόρκη

  • Απεικονίζει μια νεαρή Ταϊτινή
Ο Γκογκέν σμίλεψε ο ίδιος την «Νεαρή Ταϊτινή»
Ο Γκογκέν σμίλεψε ο ίδιος την «Νεαρή Ταϊτινή»   (Φωτογραφία:  Reuters)
Μία περίπλοκη ξύλινη προτομή, φιλοτεχνημένη από τον Πολ Γκογκέν αναμένεται να πωληθεί έως και 15 εκατομμύρια δολάρια, όταν θα βγει σε δημοπρασία στις 3 Μαΐου, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's.

Το έργο που τιτλοφορείται «Νεαρή Ταϊτινή» και σμιλεύτηκε από τον Γκογκέν κατά τη διάρκεια του πρώτου του ταξιδιού του στην Ταϊτή, μεταξύ 1891 και 1893, απεικονίζει μια νεαρή Ταϊτινή αγνώστων στοιχείων και φέρει κοσμήματα που έφτιαξε ο ίδιος ο Γκογκέν με κοχύλια και κομμάτια από κόκκινο κοράλλι.

Μια τρύπα αριστερά στο αυτί θεωρείται από τους εμπειρογνώμονες ότι κάποτε στήριζε ένα λουλούδι, και οι δύο αλεπούδες που είναι λαξευμένες στο πίσω μέρος του λαιμού αντιπροσωπεύουν ένα είδος υπογραφής που ο Γκογκέν χρησιμοποιούσε συχνά, με τις αλεπούδες να αντιπροσωπεύουν την σεξουαλικότητα.

«Είναι σπάνιο να βλέπουμε ένα έργο τέχνης τόσο μεγάλης ποιότητας και με τόσο μεγάλη ιστορία» δήλωσε ο Σάιμον Σο, επικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας Τέχνης στους Sotheby's.

«Είναι πραγματικά μοναδικό» σημείωσε.

Το ύψους 9,5 ιντσών (24 εκατοστών) γλυπτό, που δεν είχε παρουσιαστεί δημόσια από το 1961, είχε δοθεί ως δώρο στην τότε 10χρονη Ζαν Φουρνιέ, κόρη του Γάλλου κριτικού τέχνης και συλλέκτη Ζαν Ντολέν.

Η προτομή αυτή είναι το μοναδικό γλυπτό που σμίλεψε ο ίδιος ο Γκογκέν, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για τα μετα-ιμπρεσιονιστικά ζωγραφικά του έργα, πολλά από τα οποία απεικονίζουν σκηνές από τα χρόνια που πέρασε στα νησιά της Γαλλικής Πολυνησίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

No comments: