Wednesday, June 23, 2010

Η Ανατολή παντρεύεται με τη Δύση στην Ανδρο

  • Εβδομήντα έξι έργα του αμερικανοϊάπωνα γλύπτη Ισάμου Νογκούτσι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- Ιδρυμα Γουλανδρή

Από την Ανατολή στη Δύση (ή το αντίστροφο), στο μεταίχμιο δύο διαφορετικών κόσμων, κινήθηκε σε όλη του τη ζωή ο μεγάλος αμερικανοϊάπωνας γλύπτης Ισάμου Νογκούτσι. Και αυτή την οπτική του δημιουργικού συγκερασμού στοιχείων και από τις δύο πλευρές εξερευνά η έκθεση με 76 έργα του που εγκαινιάζεται την Κυριακή 27 Ιουνίου στο Μουσείο Σύγχρονης ΤέχνηςΙδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο. Πρόκειται για 42 γλυπτά, 34 σχέδια και προσχέδια και ακόμη αντικείμενα ντιζάιν και φωτογραφίες από σκηνικά για παραστάσεις και από δημόσια έργα που πραγματοποιήθηκαν σε δικά του σχέδια στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιαπωνία και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Οι επισκέπτες της έκθεσης έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν πώς ο συναισθηματισμός της Ανατολής παντρεύεται με τον ορθολογισμό της Δύσης ή, αλλιώς, πώς η συγκίνηση της πρώτης εξισορροπείται από τον «κανόνα» της δεύτερης. «Ο Νογκούτσι ενσάρκωσε το όραμα του ήρεμου κάλλους, ενώ την ίδια στιγμή επιχείρησε ανατροπές που έφεραν την τέχνη στον κοινωνικό χώρο» λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Μουσείου κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης.

Στη γλυπτική ο Ισάμου Νογκούτσι (1904-1988) συγκέρασε στοιχεία όπως η αφαίρεση του Μπρανκούζι και η αρχαία ελληνική γλυπτική, ο βιομορφισμός των σουρεαλιστών και η καλλιγραφία.

Και παρά το γεγονός ότι συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες από διαφορετικές «σχολές», δεν προσχώρησε ποτέ σε συγκεκριμένο καλλιτεχνικό κίνημα. Αν στην Ελλάδα λοιπόν, την οποία επισκέφθηκε αρκετές φορές, γοητεύθηκε από την κλασική αρχαιότητα, στο Μεξικό ανακάλυψε τα έργα μεγάλης κλίμακας, στην Ιαπωνία γνώρισε τα γήινα κεραμικά και την αρμονία των κήπων, στην Κίνα εντυπωσιάστηκε από τη σινική μελάνη και στην Ιταλία από την καθαρότητα του μαρμάρου. Καθοριστικό γεγονός πάντως γι΄ αυτόν αποτέλεσε η γνωριμία του με τον Μπρανκούζι τη δεκαετία του ΄20, όταν εργάστηκε για έξι μήνες στο εργαστήριό του ως βοηθός.

Στη διάρκεια της μακράς πορείας του- «Περιπλανιέμαι σ΄ έναν κόσμο που μικραίνει με ταχείς ρυθμούς» γράφει ο ίδιος απεικόνισε το σύγχρονο με την καθαρότητα, τη λιτότητα και την απλότητα του αρχαϊσμού. Ανάπλασε τοπία, κήπους, παιδότοπους και χώρους αναψυχής και σκηνογράφησε παραστάσεις μοντέρνου χορού (μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με τη Μάρθα Γκράχαμ), ενώ τα πρωτοποριακά αντικείμενα που σχεδίασε επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το σύγχρονο ντιζάιν.

Ας σημειωθεί ότι η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ισάμου Νογκούτσι της Νέας Υόρκης και το ομώνυμο μουσείο, το οποίο δημιούργησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης και το χρηματοδότησε αρχικώς. Ο Νογκούτσι άλλωστε αντιλαμβανόταν το μουσείο ως προσφορά, ένα ανάθημα που με τον μαγικό κήπο του αποτελεί μια όαση στο κέντρο της πόλης.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
  • Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ανδρος, «Ισάμου Νογκούτσι: Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση». Διάρκεια: 27 Ιουνίου- 26 Σεπτεμβρίου.

No comments: