Wednesday, April 29, 2009

Το φως αντίδοτο στον τρόμο. Οι πέντε μεγάλες διαδραστικές εγκαταστάσεις και τα video της Ελένης Πόταγα-Στράτου στην ΑΣΚΤ

  • Εναν... έμπρακτο αντίλογο στην αισθητική και τη «λαγνεία του τρόμου» της σύγχρονης εποχής έχει στήσει από χθες στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος) η Ελένη Πόταγα - Στράτου.

Ενα «περιβάλλον», που αντιπαρατίθεται στα συναισθήματα αηδίας και σοκ από τη σύγχρονη τέχνη, έστησε στον χώρο «Νίκος Κεσσανλής» η καλλιτέχνις

Ενα «περιβάλλον», που αντιπαρατίθεται στα συναισθήματα αηδίας και σοκ από τη σύγχρονη τέχνη, έστησε στον χώρο «Νίκος Κεσσανλής» η καλλιτέχνις

Οι πέντε μεγάλες διαδραστικές εγκαταστάσεις και τα video της καλλιτέχνιδας, με κοινό τίτλο «Εμπειρία Φωτός», δημιουργούν ένα συνθετικό περιβάλλον αντιπαράθεσης στη σύγχρονη τέχνη που «απευθύνεται σε συναισθήματα τρόμου, αηδίας και σοκ».

Το «περιβάλλον» με τις μικτές πρώτες ύλες (Plexiglass, γυαλί, νερό, καθρέφτη, αλουμίνιο, ξύλο, γυψοσανίδα και κυρίως φως), παρέχει στον θεατή τη δυνατότητα για μια προσωπική εμπειρία των διαφορετικών διαστάσεων του φωτός -ακόμη και στην κατάσταση έλλειψής του. «Είναι μια πρόταση, μια πρόσκληση να ξαναθυμηθούμε πολύτιμες στιγμές της ζωής μας. Μια επανεξέταση της πολλαπλής εμπειρίας που μας προσφέρει το φως», υποστηρίζει η Πόταγα-Στράτου για την «Εμπειρία Φωτός». Δεν κρύβει ότι ήθελε να μοιραστεί με το κοινό εμπειρίες που άλλαξαν ριζικά τη δική της ζωή «σε ένα επίπεδο δυναμικό, εξίσου σημαντικό με όσα προσφέρει το φως στην καθημερινότητά μας».

Η Ελένη Πόταγα-Στράτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αθήνα, στο Παρίσι και αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Newcastle University της Αγγλίας. Πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση το 1971 στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης. Εχει παρουσιάσει δουλειά της σε πέντε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Αίγυπτο, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργα της βρίσκονται στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής , στο Ιδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, στη Βυτίνα κ.ά.

* Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 28 Μαΐου. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 11 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. Σάββατο - Κυριακή: 12 - 6 μ.μ.

1 comment:

Unknown said...

μια καλλιτεχνης με πολυ κουταμαρα!!