Thursday, April 9, 2009

Μουσείο με Πικάσο, Βαν Γκογκ, Ροντέν

  • ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Αντικείμενα που είχε στο Κίτρινο Σπίτι  του στην Αρλ, όπου συγκατοικούσε με  τον Πολ Γκογκέν, αποτύπωσε στον  πίνακα «Νεκρή Φύση: Καφετιέρα»  (λεπτομέρεια) ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ

  • Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης φαίνεται πως αποκτά - επιτέλους- η Αθήνα, καθώς η πολυθρύλητη και πολύτιμη συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή βρίσκει στέγη. Ο κύβος ερρίφθη και το ίδρυμα Γουλανδρή κατέληξε στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Ερατοσθένους 13 στο Παγκράτι, δίπλα στα σκαλάκια του Αγίου Σπυρίδωνα, για να στεγάσει το μουσείο.
  • Οι διαδικασίες της αγοράς έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και σύντομα αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες ώστε το ερειπωμένο σήμερα κτίριο να μεταμορφωθεί σε μουσείο που θα στεγάσει τα περισσότερα από 500 αριστουργήματα- όπως των Πικάσο, Βαν Γκογκ, Μπρακ, Ροντέν, Γκογκέν, Ντεγκά, Τζακομέτι. Τα σχέδια προβλέπουν να διατηρηθεί μόνο το κέλυφος του κτιρίου, ενώ εσωτερικά θα αναδιαμορφωθεί πλήρως, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες μουσειολογικές ανάγκες και να αποκτήσει συνθήκες ασφαλείας.
  • Αν και εντυπωσιακό, το νεοκλασικό- που αποτελείται από ισόγειο, δύο ορόφους και δώμα σε δύο επίπεδα- δεν φέρεται ύστερα από τις σχετικές μετατροπές να διαθέτει τον απαιτούμενο εκθεσιακό χώρο. Γι΄ αυτό το Ίδρυμα προσανατολίζεται στην αγορά ακόμη μίας μονοκατοικίας, πίσω από το νεοκλασικό, για την έκθεση ικανού αριθμού (όχι όμως του συνόλου) της συλλογής.
  • Η επιλογή της θέσης δεν έγινε τυχαία, καθώς θεωρείται πως βρίσκεται στον άξονα των μουσείων, δεδομένου πως σχετικά κοντά είναι το Ωδείο Αθηνών που στεγάζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Βυζαντινό, το Κυκλαδικό, το Μπενάκη, η Εθνική Πινακοθήκη και οι εκθεσιακοί χώροι του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ωστόσο βρίσκεται σε μια γειτονιά με χαρακτήρα περισσότερο μικροαστικό σε σχέση με τα υπόλοιπα μουσεία, κάτι που ενδεχομένως έρχεται σε αντίθεση με τη μεγαλοαστική φυσιογνωμία που έχει επιδείξει το Ίδρυμα και οι ιδρυτές του.
  • Χάνει όμως έτσι η Αθήνα την ευκαιρία να αποκτήσει ένα κτίριο με την υπογραφή του Ι. Μ. Πέι, δεδομένου ότι ο αρχιτέκτονας είναι ήδη υπέργηρος και ο κατάλληλος χώρος δεν έχει βρεθεί ακόμη για την ανέγερση μουσείου με βάση τα σχέδιά του; Όχι, υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές. «Το Ίδρυμα θεωρεί την επιλογή του Παγκρατίου προσωρινή. Θα είναι απώλεια για την Ελλάδα να χαθούν τα σχέδια του Πέι. Το θέμα είναι να δοθεί από το κράτος κατάλληλος χώρος. Έγινε πρόταση για το Ελληνικό, αλλά αν δεν προχωρήσει η κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου, δεν έχει νόημα η ανέγερση ενός απομονωμένου μουσείου».
  • Η αγορά του νεοκλασικού γεννά ερωτήματα για το μέλλον των σχεδίων Πέι. Όχι μόνο λόγω της ρήσης «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», αλλά και διότι θεωρείται μεγάλο το κόστος ανακατασκευής του νεοκλασικού που είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια, οπότε πιθανόν να μην υπάρχουν αρκετά επιπλέον κονδύλια για την ανέγερση εξ αρχής μουσείου βάσει των σχεδίων του Πέι.


Για την ιστορία

  • 1992. Παραχωρείται κατά κυριότητα στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οικόπεδο στην οδό Ρηγίλλης, για την ανέγερση Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης
  • 1997. Αρχίζουν οι εκσκαφές και βρίσκεται το Λύκειο του Αριστοτέλη 1998.Παραχωρείται οικόπεδο 12 στρεμμάτων στην οδό Ριζάρη
  • 2002. Το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει παράνομη την παραχώρηση της δημόσιας έκτασης στο Ίδρυμα
  • 2006. Σχέδιο για προσωρινή στέγαση σε κτίριο στη συμβολή των οδών Αρδηττού και Μάρκου Μουσούρου ναυαγεί

  • Της Μαίρης Αδαμοπούλου, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

No comments: