Monday, April 6, 2009

Ο ΛΟΥΣΙΑΝ ΦΡΟΫΝΤ ΣΕ ΝΕΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ. Στα 86 του βρήκε νέα μούσα, ετών 25

  • Επιμέλεια: Μαίρη Αδαμοπούλου. ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Ο Λούσιαν  Φρόυντ με  την 25χρονη  νέα μούσα  του Περίν  Κρίστιαν
  • Δεν είναι διάσημος μόνο ως ο μεγαλύτερος εν ζωή εκπρόσωπος της παραστατικής ζωγραφικής. Ούτε μόνο για το επίθετό του, που παραπέμπει στον παππού του-πατέρα της ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόυντ. Και βεβαίως ούτε επειδή θεωρείται ο πιο ακριβοπληρωμένος εν ζωή ζωγράφος αφού τον Μάιο έργο του πωλήθηκε προς 33,6 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία της Νέας Υόρκης. Είναι διάσημος και για τις πολλές και εξίσου διάσημες μούσες του.
Αφού από το εργαστήρι του Λούσιαν Φρόυντ παρήλασαν ως μοντέλα αλλά και ως πηγές έμπνευσης ανάμεσα σε άλλες οι δύο σύζυγοί του, οι κόρες του από τα 16 τους, η άλλοτε εκρηκτική Τζέρι Χολ και η αμφισβητούμενη Κέιτ Μος, τώρα έρχεται να προστεθεί μία ακόμη. Η μόλις 25 ετών καλλιτέχνις Περίν Κρίστιαν, η οποία, αφού δεν είδε και μεγάλη προκοπή σαν ζωγράφος, ετοιμάζεται να γνωρίσει τη δόξα ως μοντέλο του Φρόυντ.

Η συνάντηση του ζωγράφου με τη νεαρά μούσα του έγινε στη σχολή Καλών Τεχνών που ίδρυσε ο πρίγκιπας Κάρολος όταν μια καθηγήτριά της τής είπε πως ο Φρόυντ αναζητούσε μοντέλο. «Τον συνάντησα για πρωινό σε ένα ρεστοράν στο Κένσινγκτον. Έπειτα περίμενα νέα του και η καθηγήτριά μου από τη σχολή σχεδίου με ενημέρωσε πως ο Φρόυντ ήθελε να συνεχίσει μαζί μου», λέει η Περίν, που μέχρι τώρα έχει πουλήσει μόλις τέσσερις ελαιογραφίες της, ενώ ελπίζει σε καλύτερες μέρες μετά τη δημοσιότητα που πήρε η συνεργασία τους. Εκμεταλλευόμενη την κατάσταση εκθέτει αυτή την περίοδο χαρακτικά και σχέδιά της σε βρετανική γκαλερί.

Το έργο του Φρόυντ- εκτιμάται σε 15 εκατ. στερλίνες- απεικονίζει τη νεαρά ζωγράφο γυμνή, ωστόσο τίποτα πονηρό δεν συνέβη στον έναν και κάτι χρόνο που διήρκεσε η συνεργασία τους. «Είχα απλώς το προνόμιο να παρακολουθώ τον μεγάλο δάσκαλο εν ώρα εργασίας. Η σχέση μας ήταν απολύτως επαγγελματική. Εξάλλου ζω με το αγόρι μου», εξηγεί η Περίν που συνόδευσε τον ζωγράφο και σε δείπνο για τα εγκαίνια του νέου καταστήματος του οίκου Λανβέν στο Λονδίνο.

«Δεν είναι παράξενο για μένα να ποζάρω γυμνή» προσθέτει. «Έχω συνηθίσει να βλέπω γυμνά στη σχολή. Και επιπλέον δεν βαρέθηκα ούτε μια στιγμή, διότι διδάχτηκα από την αφοσίωση του Λούσιαν Φρόυντ. Με ενέπνεε πολύ το γεγονός πως συνεργαζόμουν με κάποιον που είναι τόσο σπουδαίος ζωγράφος».

No comments: