Wednesday, April 29, 2009

Αχιλλέας Δρούγκας: Σύγχρονο βλέμμα στον κλασικό κόσμο

  • Αναδρομική έκθεση του Αχιλλέα Δρούγκα στην Εθνική Πινακοθήκη. Αρχές Ιουνίου η Γλυπτοθήκη θα φιλοξενήσει κοστούμια και αντικείμενα από την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας της Αθήνας. Ο κόσμος του ζωγράφου Αχιλλέα Δρούγκα είναι κρυστάλλινης διαύγειας, φωτεινός, ονειρικός, στον οποίο βασιλεύουν η τάξη, η ομορφιά και η γαλήνη.

«Αφροδίτη», έργο του 1993, λάδι, ιδιωτική συλλογή

«Αφροδίτη», έργο του 1993, λάδι, ιδιωτική συλλογή

Νεκρές φύσεις συνυπάρχουν με καρπούς και δροσερά φρούτα, ζωηρά άνθη, λαμπερά ή πάλλευκα νεοκλασικά σκεύη. Το υπερβατικό βασίλειο του καλλιτέχνη κατοικείται ακόμα από παραδείσια πουλιά, άγρια ζώα τοποθετημένα επιμελώς ανάμεσα σε αρχαία σπαράγματα, σπασμένους κίονες και επιγραφές, αλλά και λάμπες φθορίου, σύγχρονα αντικείμενα και καταναλωτικά αγαθά.

Μια ευκαιρία για να εισχωρήσουμε στον πάμφωτο, ψευδαισθησιακό κόσμο του είναι η αναδρομική του έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη, που εγκαινιάζει απόψε στις 8 μ.μ. ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Περισσότερα από 140 έργα, ανάμεσά τους και χαρακτικά από την πρώτη καλλιτεχνική του περίοδο, συνθέτουν την έκθεση που σχεδίασαν η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρία Κατσανάκη και ο σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ.

Ο σουρεαλισμός, η αγγλική εκδοχή της ποπ αρτ, ο φωτορεαλισμός της δεκαετίας του '70 μοιάζουν να είναι οι πρώτες καλλιτεχνικές αναφορές στο έργο του Αχιλλέα Δρούγκα. Σύντομα, όμως, απομακρύνθηκε από τους κανόνες και τις αναζητήσεις των εικαστικών κινημάτων της εποχής του προκειμένου να αναπτύξει μια ιδιόμορφη προσωπική γραφή.

Τι κράτησε τελικά ο Ελληνας ζωγράφος από τα διεθνή ρεύματα; αναρωτήθηκε χθες η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα. Η ποπ αρτ τού έδωσε την ελευθερία να συμπαραθέτει συχνά με ειρωνικό τρόπο σύγχρονα αντικείμενα πλάι σε βιβλικά θέματα ή ακόμα να εισάγει πραγματικά αντικείμενα μέσα στη ζωγραφική σύνθεση, δημιουργώντας μια διεγερτική αμφισημία», απάντησε. Και αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο ο Αχιλλέας Δρούγκας ενσωματώνει στο έργο του τα κλασικιστικά στοιχεία, τους αρχαίους μύθους και το ελληνικό φως. «Είναι ένα φως αιθέριο, πνευματικό, που διαχέεται και τυλίγει σε ένα αβρό μαγνάδι τα αντικείμενα αποκλείοντας τις σκιές».

Ο ζωγράφος πήρε τον λόγο για να πει ότι θέλησε απλώς να αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο να χαρεί το χρώμα, το σχήμα και να προσπαθήσει να παρασύρει τους θεατές μαζί του. Σε όσους αναρωτιούνται πώς η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενεί αναδρομική έκθεση του Αχιλλέα Δρούγκα ενώ ο ζωγράφος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα απάντησε ότι η απόφαση για την έκθεση είχε ληφθεί πριν από την εκλογή του στο Δ.Σ.

  • Τι θα δούμε τα επόμενα δύο χρόνια στην Πινακοθήκη και στη Γλυπτοθήκη;

Γλυπτοθήκη: στις αρχές Ιουνίου θα φιλοξενήσει έκθεση με κοστούμια και αντικείμενα από την Τελετή Εναρξης της Ολυμπιάδας της Αθήνας του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Θα ακολουθήσει έκθεση με τα χάλκινα γλυπτά του Χρήστου Καπράλου.

Πινακοθήκη: έχει ήδη σχεδιαστεί και ο εκθεσιακός προγραμματισμός της μέχρι και το 2011. Στις 28 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Οταν η Ελλάδα έγινε μόδα. Η γέννηση του νεοκλασικισμού στη Γαλλία του 18ου αιώνα» (έπιπλα, αντικείμενα, ταπισερί) σε συνεργασία με το Μουσείο του Λούβρου.

Για τις αρχές του 2010 έχει προγραμματιστεί η έκθεση με σχέδια και μακέτες από την ελληνική περίοδο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ και τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς μεγάλη έκθεση με σχέδια των κορυφαίων σύγχρονων αρχιτεκτόνων της Ισπανίας. Τον Οκτώβριο του 2010 το γαλλικό μουσείο «Petit Palais» και η Πινακοθήκη θα παρουσιάσουν την έκθεση «Παρίσι - 1900. Αρ Νουβό και Μοντερνισμός» με έργα τέχνης (Σεζάν κ.ά.) και αντικείμενα. Την άνοιξη του 2011 αναμένεται έκθεση με έργα από την οικογένεια καλλιτεχνών Αλταμούρα και στο τέλος της χρονιάς εντυπωσιακή έκθεση με καλλιτεχνικούς θησαυρούς από το γαλλικό Μουσείο Ορσέ.

Τέλος, με κανονικούς ρυθμούς προχωράει το σχέδιο για την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης με την προσθήκη 6.000 τ.μ. στο ήδη υπάρχον κτίριο. Το έργο, κόστους 40 εκα. ευρώ, εντάχθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΕΣΠΑ, έχουν ήδη δεσμευτεί 30 εκατ. ευρώ και αναζητούνται από άλλες πηγές 10 εκατ. ευρώ. Εντός των ημερών γίνεται η προκήρυξη για τον εργολάβο, ο οποίος θα ξεκινήσει τις εργασίες στο κτίριο την επόμενη χρονιά. Για την ολοκλήρωση της επέκτασης απαιτούνται δύο με τρία χρόνια. *

No comments: