Wednesday, November 26, 2008

Επέκταση Εμφιετζόγλου στα Ανάβρυτα

Μια επισκόπηση της ελληνικής τέχνης από τον 19ο αιώνα ως σήμερα, σε νέους και ανακαινισμένους χώρους

ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Σε επέκταση του εκθεσιακού χώρου της στα Ανάβρυτα, ο οποίος θα είναι στο εξής ανοιχτός στο κοινό κάθε Κυριακή, προχώρησε η Συλλογή Εμφιετζόγλου. Πλέον στους νέους αλλά και στους ανακαινισμένους παλαιούς χώρους ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια επισκόπηση της ελληνικής τέχνης από τον 19ο αιώνα ως πολύ σύγχρονες δημιουργίες.

Η ιστορία της Συλλογής Εμφιετζόγλου ξεκινά στις αρχές του 1970 με κίνητρο την αγάπη του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου για την ελληνική τέχνη, καθώς και την προσωπική σχέση του με πολλούς καλλιτέχνες της εποχής. Τα τελευταία 25 χρόνια η συλλογή εμπλουτίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς με στόχο την εκπροσώπηση των διαφορετικών περιόδων της ελληνικής τέχνης, απαριθμώντας έτσι 750 έργα 260 καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου αιώνα ως σήμερα- από τον Νικόλαο Γύζη στον Τάκι, από τον Κώστα Τσόκλη στον Γιώργο Γυπαράκη και από τη Βάσω Κατράκη στον Αλέξανδρο Αβρανά. Τα έργα είναι αντιπροσωπευτικά ενός ευρύτατου φάσματος της εικαστικής έκφρασης, από τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική ως τις κατασκευές, τη φωτογραφία, το βίντεο και τις εγκαταστάσεις. Τα εκθέματα της μόνιμης Συλλογής εναλλάσσονται ανά τακτά διαστήματα παρουσιάζοντας τα εκάστοτε νέα αποκτήματα με στόχο να ανανεώνεται η διαλεκτική μεταξύ των διαφορετικών ιστορικών περιόδων και αισθητικών τάσεων. Στους υπαίθριους χώρους εκτίθενται εξέχοντα δείγματα νεότερης γλυπτικής.

Η Συλλογή και η ιδιωτική κατοικία Εμφιετζόγλου στεγάζονται στο πρώην κτήμα Βορρέ στα Ανάβρυτα, έκτασης 60 στρεμμάτων. Αποτελούν πρότυπο συγχρωτισμού της κοινωνικής και της πολιτιστικής ζωής διατηρώντας αναλλοίωτα τα ιστορικά χαρακτηριστικά της τοποθεσίας, όπως είναι ο σκελετός της παλαιάς πέτρινης βίλας, οι δενδροκαλλιέργειες, η δεξαμενή και η λίμνη με τα νούφαρα.

Το κτιριακό σύμπλεγμα του 1995 είναι έργο των αρχιτεκτόνων Κατερίνας Διακομίδου,Νίκου Χαρίτου και Χρήστου Παπούλια (Α΄ Φάση) και διακρίθηκε με το Πέμπτο Βραβείο Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής στον θεσμό του Μies van der Rohe Ρavilion Αward το 1996. Η Κατερίνα Διακομίδου και ο Νίκος Χαρίτος υπογράφουν επίσης τη Νέα Πινακοθήκη, έκτασης 2.000 τ.μ., η οποία ολοκληρώθηκε μόλις εφέτος. Παλαιοί και νέοι εκθεσιακοί χώροι βασίζονται στις πλέον σύγχρονες μουσειακές προδιαγραφές. Την παρουσίαση των έργων της Συλλογής στους παλαιούς και νέους εκθεσιακούς χώρους επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Ευγενία Αλεξάκη, ενώ τον συντονισμό και τον εσωτερικό σχεδιασμό ανέλαβε η Ετα Μουμτζίδου.

Στο εξής η Συλλογή Εμφιετζόγλου θα είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Κυριακή από τις 10.00 ως τις 18.00, ενώ θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 9.45 και στις 11.30 π.μ.

Συλλογή Εμφιετζόγλου, τέρμα οδού Φοινίκων, Μαρούσι- Ανάβρυτα, τηλ. 210-8027.039, 210-8027.026.

No comments: