Wednesday, November 12, 2008

Δέκα εκθέσεις «συνοδοί» του Φεστιβάλ

Ο εντυπωσιακός αριθμός των δέκα εκθέσεων συνοδεύει τη φετινή 49η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φωτογραφία, βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις παρουσιάζονται σε διάφορους χώρους της πόλης σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ (14-23 Νοεμβρίου). «1/24 του Δευτερολέπτου» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του πολυβραβευμένου Μεξικάνου διευθυντή φωτογραφίας Γκαμπριέλ Φιγκερόα (1907- 1997) στο Γενί Τζαμί (13-28/11), όπου παρουσιάζονται σαράντα δείγματα της δουλειά του από μεξικάνικο και το χολιγουντιανό σινεμά, όπου εργάστηκε.

Αναφορές σε ζωγράφους διαφορετικών σχολών, όπως ο Ρέμπραντ και ο Κλιμτ, έχουν οι τρεις ταινίες μικρού μήκους του Ρουστάμ Χαμντάμοφ, που παρουσιάζονται στο Μπέη Χαμάμ (14-26/11). Ως καλλιτέχνης, δάσκαλος, κηπουρός προσδιορίζεται ο Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα, που παρουσιάζει στο Γιαχουντί Χαμάμ (14-25/11) τη βιντεοεγκατάσταση «Endart 4».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Μάνο Ζαχαρία πραγματοποιείται η έκθεση «Ταξιδιώτης της μνήμης» (Γαλλικό Ινστιτούτο, 14-25/11), με φωτογραφίες από τη μακρά του εμπειρία στα στούντιο της σοβιετικής Μοσφίλμ. Ταινίες μικρού μήκους, πειραματικά βίντεο, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις περιλαμβάνει η έκθεση του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Στην κόψη του ματιού» (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 14/11-14/12), ενώ το ντεκουπάζ μίας ταινίας που πρόκειται να γυριστεί με θέμα τον ζωγράφο Εμμανουήλ Πανσέληνο, αποτυπώνεται στα σχέδια του Κυριάκου Κατζουράκη, τα οποία εκτίθενται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών (13-30/11).

Νέοι καλλιτέχνες από τη Μέση Ανατολή εκθέτουν δουλειά τους στο Μπενσουσάν Χαν. Οι «Ευτυχισμένες μέρες» (14-25/11) περιλαμβάνουν βιντεοπροβολές, σκίτσα και φωτογραφίες. Τα εθνολογικά ντοκιμαντέρ επηρεάζουν τις φωτογραφίες της Ράνιας Καπελιάρη, που παρουσιάζονται στην Αγορά Μπεζεστένι (14-23/11), ενώ το φεστιβάλ διοργανώνει δύο ακόμη εικαστικά γεγονότα, τα οποία έχουν σχέση με το περιβάλλον.

Τα «Πράσινα μονοπάτια» είναι μία σειρά από εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως το λιμάνι, τα λουλουδάδικα, η αγορά μπαχαρικών και τα Λαδάδικα, που στόχο έχουν την οικολογική ευαισθητοποίηση. Παρόμοιο στόχο έχει και η ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Νερό Ι» στις αποθήκες Α΄ και Γ΄ του λιμανιού, ένα προοίμιο μίας μεγαλύτερης έκθεσης με το ίδιο θέμα, που θα εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο.

No comments: